Sykehuset i Arendal

Mannlig pasient på fødeavdelingen

På Sørlandet sykehus Arendal er kapasiteten sprengt. - Det er verre enn under pandemien, sier seksjonsoverlege.

GRØNN BEREDSKAP: Mandag gikk Sørlandet sykehus Arendal i grønn beredskap etter stor pågang av pasienter med luftveissmitte. Foto: Sørlandet sykehus Arenda
GRØNN BEREDSKAP: Mandag gikk Sørlandet sykehus Arendal i grønn beredskap etter stor pågang av pasienter med luftveissmitte. Foto: Sørlandet sykehus Arenda Vis mer
Publisert

- Vi har aldri opplevd liknende trykk. Det er verre enn under pandemien. Det er så fullt her at vi har måtte legge mannlige pasienter inn på føden.

Det sier Terje Torp, seksjonsoverlege på lungeseksjonen ved sykehuset i Arendal til avisa Agderposten.

Han opplyser at de på medisinsk avdeling har rundt 60 sengeplasser. Nå har de 35 flere pasienter enn de har senger til på avdelingen.

Mandag opplyste Sørlandet sykehus Arendal at de gikk i grønn beredskap.

En økning i luftveissykdommene RS, influensa og covid-19 er hovedårsaken til overbelegg og fulle sengeposter på sykehuset.

- Vi ser at det er behov for å sette inn ekstraordinære tiltak, i første omgang i form av stedlig kriseledelse, sier fungerende fagdirektør ved Sørlandet sykehus, Mikkel Peter Høiberg i en pressemelding.

Samtidig oppfordrer sykehuset alle besøkende til bruk av munnbind av hensyn til pasienter og ansatte.

- Det er mye smitte i samfunnet nå, og vi ønsker å forhindre at ansatte blir smittet på jobb og samtidig verne om pasientene våre, sier Høiberg.

Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad forklarer hva de viktigste rådene er før jul. Reporter: Mia Engenes Bratlie. Video: Dagbladet TV Vis mer

- Tilpasser situasjonen

Samtidig som at sykehuset opplever et stort press med flere pasienter, har også sykehuset selv et høyere sykefravær grunnet smitten i samfunnet.

Det opplyser Geir Rørbakken, direktør for somatisk avdeling i Arendal, til Dagbladet.

- Vi har måttet tilkalle vikarer til sykehuset og de som er friske har måttet jobbe ekstra lange vakter. De ansatte gjør en kjempeinnsats, sier han til Dagbladet.

Han legger til at det bare var én mann som ble innlagt på fødeavdelingen for en kortere periode, og at mannen ble utlokalisert fordi det var plass på fødeavdelingen.

- Dette er primært noe vi har rutiner for, å utlokaliserte pasienter til andre avdelinger eller ledige sengeplasser. Pasienten følges opp av leger som ivaretar pasienten, sier han.

Ved overbelegg kan noen pasientene legges sammen på enerom eller plasseres i en korridor. Derav begrepet «korridorpasient». Det forklarer Espen Rostrup Nakstad, assisterende direktør i Helsedirektoratet, til Dagbladet.

- Man tilpasser situasjonen. Man flytter pasienter til avdelinger enn dit de vanligvis ville ha ligget på og gjør det man kan for å isolere pasienten slik at ikke andre smittes, og så justerer man driften nærmest fra dag til dag for å tilpasse den etter behovet, sier han til Dagbladet.

Må utsette operasjoner

På grunn av den store pågangen av pasienter med luftveissymptomer, opplyser Rørbakken at de har måttet utsette noen planlagte operasjoner i Arendal.

- Vi håper at det gir seg litt i løpet av de neste par ukene. Det er krevende for alle parter. Vi sørger fortsatt for å ivareta en forsvarlig behandling av pasientene. At noen kan få utsatt en operasjon, er noe vi ikke ønsker og vi håper at dette er kortvarig, sier han.

Nakstad opplyser at det ikke er uvanlig at sykehus blir nødt til å utsette planlagt aktivitet i løpet av årets første måneder.

- Kapasiteten er dynamisk. Man tar vanligvis ned en del planlagt aktivitet i januar og februar, på grunn av at det vanligvis kommer influensa. Nå merkes det mye tydeligere med corona og andre virus, sier Nakstad.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer