Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Mannlige modeller sharia- dømt for sminkebruk

Kvinner pisket offentlig for å gå i bukser, og menn for å gå i dameklær i Sudan.

DØMT: Modell Rashad El-Nimeiri er én av åtte mannlige modeller som i går ble dømt til bøter for å ha brukt sminke under et moteshow i Sudan. Foto: AFP/ASHRAF SHAZLY/SCANPIX
DØMT: Modell Rashad El-Nimeiri er én av åtte mannlige modeller som i går ble dømt til bøter for å ha brukt sminke under et moteshow i Sudan. Foto: AFP/ASHRAF SHAZLY/SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Sju mannlige modeller i Sudan risikerte offentlig pisking, men ble i går dømt til å betale bøter for å ha brukt sminke under et moteshow, melder BBC.

Risikerte pisk Advokaten deres argumenterte til ingen nytte med at modellene til stadighet må bruke sminke når de opptrer på tv. De sju mennene, og kvinnen som sminket dem under moteshowet, er alle dømt til å betale 200 sudanesiske pund eller rundt 500 norske kroner i bot.

Under sharialovgivingen i Nord-Sudan kunne de åtte ha blitt dømt til offentlig pisking eller fengselsstraffer.

De mannlige modellene var blant flere som ble arrestert etter moteshowet i Khartoum i juni i år. Forsvarsadvokat Adam Bakr Hassab sier han er dypt uenig med dommeren som bøtela dem.

- Dommeren mente at det de hadde gjort var brudd på loven og sudansk tradisjon. Det er ingen måte å unnslippe straffen på. Vi må betale bøtene og anke senere, sier han til nyhetsbyrået AFP.

Kvinner pisket offentlig I fjor var journalisten Lubna Ahmed Hussein blant tolv kvinner i Sudan som ble arrestert på et utested fordi de hadde på seg langbukser.

Flere av kvinnene sa seg skyldige for å få det overstått og mottok umiddelbart ti piskeslag.

Hussein nektet straffskyld, og ble først dømt til 40 piskeslag, skriver BBC.

PISK OG FENGSEL: Journalisten Lubna Hussein ble først dømt til 40 piskeslag for å ha gått i langbukser på offentlig sted. Etter reaksjoner ble dommen omgjort til en pengebot. Da Hussein nektet å betale, ble hun kastet i fengsel. Foto: REUTERS/Mohamed Nureldin Abdallah/SCANPIX
PISK OG FENGSEL: Journalisten Lubna Hussein ble først dømt til 40 piskeslag for å ha gått i langbukser på offentlig sted. Etter reaksjoner ble dommen omgjort til en pengebot. Da Hussein nektet å betale, ble hun kastet i fengsel. Foto: REUTERS/Mohamed Nureldin Abdallah/SCANPIX Vis mer

Dommen skapte furore i Sudan, og den ble senere omgjort til en pengebot. Da Hussein nektet å betale ble hun kastet i fengsel, hvor hun skulle ha sittet i én måned. Men etter nasjonale og internasjonale reaksjoner, ble hun sluppet ut etter én dag.

I august 2009 ble 19 menn i Sudan gitt 30 piskeslag hver mens flere hundre skuelystne så på, skriver BBC. De mottok den sviende straffen for å ha gått i kvinneklær på en fest. Under sharialovgivingen i Nord-Sudan er homoseksualitet strengt forbudt.

I november i fjor ble den nigerianske fotballstjernen Stephen Worgu, som spiller i en klubb i Khartoum, dømt til 40 piskeslag for å ha drukket alkohol. Worgu hevder han ble uskyldig dømt.

40 PISKESLAG: Den nigerianske fotballspilleren Stephen Worgu, som spiller i en klubb i Khartoum, ble i november i fjor idømt 40 piskeslag for å ha drukket alkohol. Foto: AFP/STR/SCANPIX
40 PISKESLAG: Den nigerianske fotballspilleren Stephen Worgu, som spiller i en klubb i Khartoum, ble i november i fjor idømt 40 piskeslag for å ha drukket alkohol. Foto: AFP/STR/SCANPIX Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!