Mannsfella

Dagens mannsrolle er preget av frykten for å falle, skriver Unn Conradi Andersen

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

HVORDAN FINNE SIN plass i verden? Ellers som det heter i Erlend Loes roman «L», fra den mannlige o-faglæreren: «Beskriv, med deres egne ord, hvordan det er å være menneske. Ta rede på hvordan alt henger sammen og hvorfor dere er her». Vel, det er akkurat det som er problemet. Sammenhengene virker uklare. Mannsrollen er i endring.

VI HAR FÅTT et mannspanel som skal se på mannsrollen. De kan begynne med å lese seg opp på ny norsk samtidslitteratur. Her finnes virkelighetsbeskrivelser i fleng, innsiktsfullt beskrevet av unge menn. De mannlige hovedpersonene føler seg fremmedgjorte. «Samfunnet er institusjoner og ordninger som er vanskelig å finne ut av. Samfunnet er kvinnene». Det skriver kritiker Marta Nordheim i sin guide til samtidslitteraturen. Hun mener et av de mest fremtredende trekkene i norske samtidsromaner er at det hersker en stor forvirring om hvordan et manneliv bør leves. Mannen skjønner ikke kodene, han får det ikke til med damer, han vet ikke hva han skal bli, eller hva han skal gjøre med livet sitt. Temaene er tatt tak i av så vidt forskjellige forfatter som Erlend Loe, Lars Ramslie, Carl Frode Tiller og Lars Ove Seljestad.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer