Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Mannskapet lånte bort lugarene

Ros til bilskipet fra Beirut. Klokka 14 kommer 122 evakuerte til Gardermoen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): SAS-flyet med 122 krigsevakuerte evakuerte personer ombord, de fleste  norske statsborgere og med tilknytning til Norge,  er ventet til Gardermoen ved 14-tiden.  Flyet dro  fra Larnaca på Kypros 09.20 norsk tid, opplyser UDs pressekontakt på Kypros, Sigvald Hauge, til Dagbladet.no. 

 Kvart over tre i natt la skipet «Hual Transporter» til ved kaien på den tyrkiske delen av Kypros etter ni timer strevsom overfart fra Beirut. Totalt var 1119 personer om bord med en stor majoritet av svenske statsborgere - om lag 600. I tillegg til store kontingenter nordmenn og amerikanere,  hadde skipet med evakuerte fra Libanon, Finland, Danmark, Tyrkia og Frankrike. 

116  passasjerene var norske statsborgere og et tyvetalls andre  har tilknytning til Norge, opplyste Utenriksdepartementet på sin hjemmeside i natt.  Det var UD som hadde leid bilfrakteskipet  "Hual Transporter".

Mannskapet delte på alt
- Rederiet Leif Høegh og det filippinske mannskapet gjorde en fantastisk innsats. Skipet er bygd for å frakte biler, ikke 1100 passasjerer. Mannskapet lånte bort lugarene sine til gravide og småbarnsfamilier, og delte det de hadde av mat og drikke, sier Hauge.

Utviklingsminister Erik Solheim, som ferierer på Kypros, var blant dem som møtte passasjerer og mannskap da skipet la til kai.

Mangler papirer

En norsk familie på fem har valgt å bli på Kypros noen dager.

- Noen av passasjerene fra nattens skip manglet utreisepapirer fordi Kypros er en del av Schengen. De må vente med å reise til Norge inntil papirene er i orden og vi har skaffet plass med charter- eller rutefly som har ledig kapasitet fra Kypros, sier Hauge. 

I dag klokka 12 lokal tid (13 norsk tid) innkaller UD norske gjenværende i Beirut til et informasjonsmøte. En buss skal plukke opp nordmenn i Beirut og Tripoli i ettermiddag, opplyser UD på sin hjemmeside.

I natt  opplyste UD at det var i underkant av hundre nordmenn igjen i Sør-Libanon etter at "Hual Transporter" hadde seilt fra Beirut.


Ikke noe cruise
Skipet er ikke innredet for å ta hånd om så mange passasjerer, og mange slitne reisende forteller om overfylte toaletter, lite mat og vann og ingen andre soveplasser enn flate dekket.

EXODUS: Nordmenn og andre europeere ble evakuert med Hual Transporter fra Beirut havn i går kveld. Foto: Scanpix
EXODUS: Nordmenn og andre europeere ble evakuert med Hual Transporter fra Beirut havn i går kveld. Foto: Scanpix Vis mer

- Det var ikke akkurat en behagelig båt. Vi satt på gulvet, det var møkkete og overfylte doer. Men det er viktig å ha i minnet at dette ikke var et cruise, men en transportmulighet ut av Libanon, sier Elsa Nøkleby Saoud til NRK.  Hun dro fra Beirut  sammen med to barn på fire og seks år. 
På Kypros sto  et mottaksapparat med norsk politi, helsepersonell og sjømannsprester klart i havneterminalen for å ta imot passasjerene sammen med ferierende bistandsminister Erik Solheiem.  I tillegg stilte kypriotiske myndigheter med hjelpepersonell.


- Turen tok omtrent ni timer. Vi er alle ganske slitne. Det var ikke så lett å sove siden vi lå på dekk uten madrasser, sier Marisa Gundegjerde (23) til Dagbladet.no.  Hun reiser sammen med venninnen Lina Solheim (21). Broren til Lina, Daniel (23), er igjen i Tibnin i Sør-Libanon.

Fikk mat av amerikanerne

Etter anmodning fra norske myndigheter ble det brakt om bord ekstra forsyninger av mat og drikke fra et amerikansk marineskip.

- Vi ble lovet mat på båten, men ikke alle fikk, ikke engang barna som skulle få mat først. Det var noen lure menn som sa de hadde fire barn hver, forteller Marisa til Dagbladet.no.

Det er mange barn om bord på skipet, og ifølge VG satte besetningen opp en TV som viste tegnefilmer for barna under overfarten.

Vil hjem

image: Mannskapet lånte bort lugarene

Nå håper Marisa å fly hjem så fort som mulig.

- Jeg vet ikke hva som skjer med oss nå. Men det blir deilig å komme hjem igjen, sier hun.

- Hele denne opplevelsen har vært som en berg-og-dalbane. Vi har grini litt, hatt litt galgenhumor på tingene og så grini litt igjen. Det er uvisst hva som hender når vi kommer hjem. Heldigvis har vi bare hørt bombene og ikke sette ødeleggelsene de forårsaket. Det hele var veldig ekkelt, forteller 23-åringen.


TAR I MOT: Utviklingssminister Erik Solheim avbrøt ferien på Kypros og tok i mot nordmenn og andre evakuerte fra Libanon. Solheim takket rederiet Leif Høegh og mannskapet for innsatsen på vegne av norske myndigheter, som hadde leid bilskipet "Hual Transporter".