Mannskapet mister jobben

I går kjørte de rutebåt i fylla med sjokkerte passasjerer ombord. I dag venter mannskapet fra MF «Os» på sparken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sjokkerte passasjerer ombord på MF «Os» fikk seg litt av en morgentur fra Leirvik til Ranavik og Sunde i går. Båten sneiet nesten innom et hus på land, og den tok ikke akkurat rake veien mot neste stopp med de godt over hundre passasjerene. Bilførere som så ferja fra veien, stoppet for å se hvordan det gikk med båten. Turen endte med at flere personer varslet ferjeselskapet HSD om det som minnet om fyllekjøring.

HSD varslet Kvinnherad lensmannskontor, som rykket ut og tok alkoholprøver av mannskapet. Fire av fem blåste rødt i testen, og sistemann var ikke mye bedre: Lampen lyste gult i politiets test.

Hangover

I dag er det dagen derpå i dobbel forstand for de ansatte i rederiet. Konsernsjef Dagfinn Neteland er fremdeles nærmest harmdirrende etter at fyllekjøringa ble avslørt.

- Det var nesten ufattelig å få høre. Jeg hadde problemer med å tro det, sier han.

Ifølge reglementet for de ansatte HSD har ikke lov til å drikke alkohol de siste åtte timene før de går på jobb. Festingen natta før morgenskiftet er brudd på reglementet.

- Risikrerer de å miste jobben?

- Ja, det kan du være helt sikker på, hvis det viser seg at de har vært beruset, sier han.

- Er det noen tvil om det?

- Ikke i mitt hode. Men man skal alltid ha respekt for folk, sier Neteland.

De fem sjøfolkene er blitt avhørt av politiet. I dag måtte de møte til avhør hos sin egen arbeidsgiver.

- De er svært lei seg, det er klart. De beklager det sterkt, forteller konserndirektøren. Det samme gjør kollegene til de som ble tatt med promille på jobb. Ledelsen i HSD har allerede bestemt seg for nye rutiner for å kontrollere de ansatte.

- Vi har besluttet kontroller. Tidligere har vi snakket om det, men ikke effektuert det. Av forskjellige årsaker har vi ikke sett behov for kontroll. Men nå skal det gjøres, ikke minst i forhold til de som gjør en god jobb, sier Neteland.

Ifølge Bergens Tidende risikerer mannskapet også fengselsstraff for å ha ført båten mens de var beruset.

Ferja som mannskapet fyllekjørte med, er ikke noen liten jolle: MF «Os» er på nærmere 900 bruttotonn og har på det meste 260 passasjerer ombord.

Hemmelig kalas

Lensmannsfullmektig Sigurd Børve vet hva som var bakgrunnen for at de fem møtte beruset på jobb. Men foreløpig holder han kalaset hemmemlig.

- Jeg vet bakgrunnen, men jeg vil ikke si så mye om det. Bare én av de fem er avhørt. De neste blir tidligst avhørt i slutten av neste uke. Da har vi fått resultatet av blodprøvene, sier Børve.

Fire oppsagt

Bare én av fem som er siktet i promillesaken, har latt seg avhøre av politiet. De andre fire venter til resultatene av blodprøvene foreligger. Da vil de igjen, med advokathjelp, vurdere om de vil avhøres, opplyser lensmannsfullmektig Sigurd Børve i Kvinnherad.

- Fire av de fem er avskjediget med øyeblikkelig virkning. For den femte, han som blåste gult, avventer vi blodprøven, sier Sekse til NTB.

HSD er rederiet som eide Sleipner. Båten forliste i dårlig vær i 1999, og 16 passasjerer omkom. Både rederiet og kapteinen ble tiltalt etter ulykken.