-  Mannskapet tok livbåtene

Mannskapet på «Al Salam Boccaccio 98» stakk av med redningsvester og livbåtene. Passasjerene ble overlatt til seg selv.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mens båten sank og mer enn 1400 passasjerer kjempet for livet, stakk mannskapet på «Al Salam Boccaccio 98» av med redningsvestene og livbåtene som befant seg om bord, forteller flere overlevende øyenvitner.

Passasjerene forteller at det brant i maskinrommet på ferja en stund før den sank. Brannen skal ha startet under dekk kort tid etter at ferja forlot havnebyen Duba i Saudi-Arabia.

-  Låste folk inne

-  Da passasjerene begynte å få panikk og brannen spredte seg, låste mannskapet noen kvinner inne i lugarene sine, forteller egyptiske Ahmed Abdel Wahab (30), som var på vei hjem fra jobb i Saudi-Arabia, ifølge nyhetsbyrået AP.

I går kom han hjem til Egypt. Han ble plukket opp av en redningsbåt etter å ha ligget nesten 20 timer i vannet i Rødehavet.

Han klamret seg fast til ei tønne, før han plukket opp en redningsvest som fløt i sjøen.

Den reddet livet til Ahmed.

Han forteller at passasjerene på båten prøvde å få mannskapet til å snu båten eller å få tilkalt hjelp - uten å bli hørt.

 PÅ TRYGG GRUNN:  Disse to ble i går reddet opp av Rødehavet og brakt til havnebyen Safaga i Egypt. Men håpet om å finne ytterligere overlevende blant de 1000 savnede svinner. Foto: Scanpix
PÅ TRYGG GRUNN: Disse to ble i går reddet opp av Rødehavet og brakt til havnebyen Safaga i Egypt. Men håpet om å finne ytterligere overlevende blant de 1000 savnede svinner. Foto: Scanpix Vis mer

-  Alt under kontroll

-  Mannskapet sa til oss at alt var under kontroll og at vi ikke skulle bry oss. Etter en stund begynte båten å krenge, og vi hørte en eksplosjon. Fem minutter etter sank han, sier Wahab til AP.

Internasjonale nyhetsbyråer meldte i går at mannskapet om bord på passasjerferja «Al Salam Boccaccio 98», som fredag gikk ned ni kilometer fra land i Egypt, var de første som forlot det synkende skipet. De tok redningsvester og livflåter fra passasjerene og rømte skipet.

-  Vi så masse røyk på ferja, og spurte mannskapet om de hadde kontroll på brannen. De svarte at det hadde de, sier en mann som overlevde mareritturen.

I går var mellom 350 og 450 passasjerer funnet i live. Dermed er trolig 1000 personer omkommet, i en av verste båtulykker i moderne tid.

Rasende folkemasse

I går kveld kveld var stemningen på kaia i havnebyen Safaga amper. Bevæpnet politi var utkommandert for å prøve å roe gemyttene til den rasende folkemassen. Mange er fortvilet og skuffet over den manglende informasjonen fra myndighetene.

-  Politiet beordrer oss til å holde oss langt unna, som om vi ikke var mennesker, forteller Ali Abu al-Azayim, som hadde kommet til havna for å finne ut hva som hadde skjedd med slektningene hans som var om bord på ferja.

VENTER: Pørørende ventet i går i den egyptiske havnebyen Hurghada på ei ferje som bragte overlevende fra forliset.
DØDSSKIPET: «Al Salam Boccaccio 98».