Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Manshaus er tilregnelig

Etter elleve samtaler med Philip Manshaus har de sakkyndige spesialistene konkludert med at han er strafferettslig tilregnelig.

SMILER: Philip Manshaus fremstilles for forlenget varetekt i Oslo tingrett kl,. 9.15 i sal 130. Samme dag avleverer de rettssakskyndige sin rapport om tilregneligheten til Manshaus. Rapporten skulle opprinnelig vært innlevert 7. november, men ble utsatt. Vis mer

I slutten av august godtok terror- og drapssiktede Philip Manshaus (22) en fullstendig judisiell observasjon. Rapporten skulle leveres 7. november, men dette har blitt utsatt til i dag.

Nå offentliggjøres konklusjonen fra de rettsoppnevnte sakkyndige.

Elleve samtaler

Psykiatrispesialistene Rita Lyngved og Helge Haugerud, og psykologspesialist Anne Lill Ørbeck, har konkludert med at Manshaus er strafferettslig tilregnelig.

- Politiet tar med seg konklusjonen fra de sakkyndige i det videre arbeidet med saken, sier politiadvokat Hilde Strand i en pressemelding.

Lyngved, Haugerud og Ørbeck gjennomførte den rettspsykiatriske undersøkelsen på oppdrag av Asker og Bærum Tingrett. De fikk oppdraget 3. september, og konklusjonen er enstemmig.

De sakkyndige har gjennomført elleve samtaler med siktede. Erklæringen er totalt på 70 sider.

Den rettsmedisinske kommisjon skal nå gjennomgå erklæringen og vurdere denne.

- Politiet satser på å ferdigstille etterforskningen av saken og sende over en innstilling til statsadvokaten før jul, sier Stand.

Begjærte seg løslatt

De sakkyndiges vurdering vil med stor sannsynlighet bli tillagt vekt av retten når de avgjør hvorvidt Manshaus var strafferettslig tilregnelig eller ei i gjerningsøyeblikket.

- Er en siktet tilregnelig kan han idømmes fengselsstraff og forvaring, som er en tidsubestemt straff. Er han utilregnelig så er alternativet tvunget psykisk helsevern, som da innebærer en oppfølgning av helsevesenet, sa politiadvokat Strand til Dagbladet etter Manshaus' femte fengslingsmøte mandag morgen.

Det ble en kortvarig seanse i Oslo tingrett:

Manshaus ankom retten, viste nazihilsen - som han har gjort i de andre rettsmøtene - og begjærte seg løslatt.

Politiadvokat Strand fikk medhold i sin begjæring om fem ukers varetektsfengsling for den siktede.

FORKLARER: Politiadvokat, Hilde Strand, ba om ytterligere fire uker i forvaring for Philip Manshaus. Foto: Endre Velle. Vis mer

Manshaus' forsvarer, advokat Unni Fries, bekrefter overfor Dagbladet at de har mottatt erklæringen fra de rettsoppnevnte sakkyndige, og er kjent med innholdet.

- Vi vil nå gjennomgå erklæringen, og har foreløpig ingen ytterligere kommentar til den, skriver hun i en tekstmelding.

Står ved sin forklaring

Manshaus har vært varetektsfengslet siden angrepet på Al Noor-moskeen og drapet på sin stesøster Johanne (17) i august. Politiet har konkludert med at han var alene om angrepet.

Under mandagens fengslingsmøte opplyste Manshaus at han ikke ønsker å svare på spørsmål fra verken aktoratet eller dommeren og at han står ved sin forklaring i politiavhør. Da han sist ble fengslet, 4. november, forklarte 22-åringen retten om sin motivasjon for moskéangrepet og drapet:

Han ønsket å verne «mitt folks framtidige generasjoner» og «forvalte kulturarven», og mente Norge og Vestens institusjoner er «gjennomsyret av en jødisk og kulturmarxistisk ideologi».

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media