Manshaus inspirert av «de mest rabiate nazistene på nettet»

Grupperingene vil ha «full rasekrig, terror og en fullstendig ødeleggelse av det etablerte samfunnet»

NAZI-INSPIRASJON: Philip Manshaus har etter alle solemerker latt seg inspirere av de mest ekstreme nazistiske grupperingene på internett. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet
NAZI-INSPIRASJON: Philip Manshaus har etter alle solemerker latt seg inspirere av de mest ekstreme nazistiske grupperingene på internett. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Mandag ble Philip Manshaus fra Bærum varetektsfengslet i fire uker, siktet for drapet på sin egen stesøster (17) og for moskéangrepet i Bærum.

Under fengslingsmøtet avga han ingen forklaring om bakgrunnen for handlingene sine. Det eneste han oppga var personalia, at han nektet straffskyld og begjærte seg løslatt.

I forkant av angrepet mot moskeen ble det lagt ut flere innlegg og bilder på nettfora, som politiet mener er innlegg Manshaus selv har lagt ut.

Brukeren skriver blant annet at han mener han er utpekt til av Christchurch-terroristen, Brenton Tarrant, som skjøt 51 personer i to moskeer på New Zealand i mars, til å følge i hans fotspor.

«Vallhall venter», skriver han, samt flere klart nazistiske ytringer.

- Kopiert nazi-nettverk

I tillegg skal han ha lagt ut bilder av seg selv ikledd en dødningskallemaske og en tysk militærjakke med en dødningskallebutton festet på. Buttonen er merket til SS «Totenkopf», én av de 38 divisjonene til Waffen-SS under andre verdenskrig.

Påkledningen er ikke tilfeldig. Lasse Josephsen, journalist og forfatter, og en av dem med best oversikt over obskure nettforum, forklarer at selv om dødningsskallemaska i seg selv er en ganske vanlig maske, brukt av både snowboardere og motorsyklister, så er kombinasjonen av plaggene noe som minner sterkt om det nazistiske nettverket Atomwaffen Division.

- De har et varemerke med den dødningsskallemaska. At han tar på den maska betyr at han enten har en tilknytning til Siege-nettverket, eller så har han sett på dem og kopiert dem, forklarer Josephsen.

- Det gir grunn til bekymring. De er de mest rabiate nazistene på nettet. De er slu, unge og sultne på revolusjon.

I Fritanke skriver Josephsen at Atomwaffen «vil ha full rasekrig, terror og en fullstendig ødeleggelse av det etablerte samfunnet». Flere av medlemmene er fengslet for drap eller terrorplanlegging.

SMILER: Philip Manshaus er siktet for drap, drapsforsøk og terrorhandling. Her ankommer han fengslingsmøtet med tydelige skader i ansiktet. Video: Christian Wehus / Foto: John Terje Pedersen Vis mer

Vil rasere den vestlige verden

Med Siege-nettverket sikter Josephsen til en rekke nynazistiske grupperinger, som har latt seg inspirere av den amerikanske høyreekstremisten, James Mason, og boka hans Siege.

På 80-tallet skrev Mason nyhetsbrev, som ble samlet i bokversjon på 90-tallet. Mot slutten av det forrige tiåret postet noen yngre menn en pdf av boka på et nazistisk nettforum, som anbefalt lesestoff.

- Så fant noen ut at han fremdeles levde og sporet ham opp. Til sin store glede fikk han en gruppe nye unge disipler. Han har fått en renessanse, sier Josephsen.

- Boka er fryktelig fascinerende. Mason er en velartikulert, smart fyr, som skriver bra. Det han snakker om er lederløs motstand, sånn som det er nå. En og en skal fortsette å pepre og stikke løs på etablissementet, til det kollapser,

Den nye generasjonen nazister har tatt til seg «vulgærversjonen» av akselerasjonismen, som i utgangspunktet var et marxistisk konsept.

- De skal ta alle samfunnskonflikter og eskalere dem så mye som mulig, sånn at det blir utmattende og det vestlige samfunnet kollapser. De mener at det vestlige samfunnet er dekadent, ødelagt og har råtna på rot. De vil rasere det. De mener vi lever i Kali Yuga, et konsept de har hentet fra hinduismen, som er endetida, sier Josephsen.

- Kan virke latterlig

Hinduismen framstår kanskje noe malplassert her, men Siege-grupperingene har hentet inspirasjon både herfra og derfra, og sydd det sammen til sin egen greie.

- Mange tenker jo at nazister går inn i en endimensjonal og døll verden, men disse gutta har det veldig gøy med å ta på forskjellige klær. De går på med en subkulturell iver, som sikkert andre som har gått inn i subkulturer, som for eksempel punk- eller metalmiljøet, har opplevd. De prøver all slags obskure konsepter, og alt dette har resultert i en snodig subkultur, sier Josephsen og fortsetter.

- Dette kan virke latterlig, vi kommer jo fra Norge, men vi skal huske at på 90-tallet var det en liten gjeng med norske gutter som holdt på med noen latterlige sataniske konsepter, og det endte med kirkebrann og drap.

Selv om Siege-nettverket ikke har gjort seg bemerket i Norge, i alle fall ikke fram til nå, er det flere av den nye generasjonen nazister også her i landet.

- Jeg fikk kaffen i halsen nylig. Atomwaffen Division, som er en av de mest beryktede nye gruppene, har masse avleggere rundt om i verden. Og nylig fikk jeg se et bilde av Feuerkrieg avdeling Norge, som poserte med et flagg med hakekors. Da er det minst to norske, eller tre om vi teller med fotografen. Men jeg har blitt fortalt at det dreier seg om mange flere, sier Josephsen.

SIKTET FOR DRAP: 21 år gamle Philip Manshaus vokste opp i Bærum, ikke langt fra moskeen han angrep. Video / Foto: Privat. Reporter: Elias Kr. Zahl-Pettersen, Dagbladet TV Vis mer

- Radikaliserer seg selv

Josephsen mener at det er ganske vanskelig å plukke opp de som blir radikalisert i foraene på nettet, og mener folk ikke helt forstår hva som foregår der akkurat nå.

- Men i Norge har vi en mulighet til å ta tak i det og se nærmere på det. Hvordan skjer det, hvorfor skjer det, og hvem skjer det med? Hvis man merker at noen forsvinner i et nettunivers og forsker på visse ideer, så er det ikke trygt. Det er ganske farlige saker hvor utrolig raskt de blir radikalisert av nettet. De trenger ikke en hjernevaskingsprosess. De hjernevasker seg selv.

De omtalte nettforaene, som de ekstreme delene av siden 4chan og det nå nedlagt 8chan, bombarderer deg med høyreekstreme inntrykk.

- Da skal det virkelig ikke mye til. Man kan være der for moro skyld, og plutselig har man åpnet noe i hodet sitt. Har du drevet med ironisk rasisme lenge nok, så er det kort vei til rasisme. De har trolla seg selv til å bli rasister.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer