Manshaus inspirert av «de mest rabiate nazistene på nettet»

Grupperingene vil ha «full rasekrig, terror og en fullstendig ødeleggelse av det etablerte samfunnet»

NAZI-INSPIRASJON: Philip Manshaus har etter alle solemerker latt seg inspirere av de mest ekstreme nazistiske grupperingene på internett. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet
NAZI-INSPIRASJON: Philip Manshaus har etter alle solemerker latt seg inspirere av de mest ekstreme nazistiske grupperingene på internett. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Mandag ble Philip Manshaus fra Bærum varetektsfengslet i fire uker, siktet for drapet på sin egen stesøster (17) og for moskéangrepet i Bærum.

Under fengslingsmøtet avga han ingen forklaring om bakgrunnen for handlingene sine. Det eneste han oppga var personalia, at han nektet straffskyld og begjærte seg løslatt.

I forkant av angrepet mot moskeen ble det lagt ut flere innlegg og bilder på nettfora, som politiet mener er innlegg Manshaus selv har lagt ut.

Brukeren skriver blant annet at han mener han er utpekt til av Christchurch-terroristen, Brenton Tarrant, som skjøt 51 personer i to moskeer på New Zealand i mars, til å følge i hans fotspor.

«Vallhall venter», skriver han, samt flere klart nazistiske ytringer.

- Kopiert nazi-nettverk

I tillegg skal han ha lagt ut bilder av seg selv ikledd en dødningskallemaske og en tysk militærjakke med en dødningskallebutton festet på. Buttonen er merket til SS «Totenkopf», én av de 38 divisjonene til Waffen-SS under andre verdenskrig.

Påkledningen er ikke tilfeldig. Lasse Josephsen, journalist og forfatter, og en av dem med best oversikt over obskure nettforum, forklarer at selv om dødningsskallemaska i seg selv er en ganske vanlig maske, brukt av både snowboardere og motorsyklister, så er kombinasjonen av plaggene noe som minner sterkt om det nazistiske nettverket Atomwaffen Division.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer