Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Manshaus med fire minutters innlegg i retten

Hadde med seg flere A4-sider med håndskrevne notater.

HILSEN: Nok en gang viste Manshaus nazi-hilsen under et fengslingsmøte, da han ankom rettssalen i dag. Foto: Hans Arne Vedlog. Video: Emilie Rydning Vis mer

Terrorsiktede Philip Manshaus (22) ankom Oslo tingrett i dag med flere A4-sider med håndskrevne notater.

Han tok plass ved tiltalebenken før han rettet seg mot pressen og viste nazihilsen.

FENGSLINGSMØTE: Philip Manshaus sin forsvarer har varslet at den draps- og terrorsiktede mannen fra Bærum vil forklare seg om motivet bak hendelsesforløpet under dagens fengslingsmøte i Oslo tingrett. Foto: Hans Arne Vedlog Vis mer

Fire minutter

Manshaus holdt deretter et fire minutter langt innlegg der han forklarte seg om motiv. Han la ut om kulturkrig og «folkemord på den europeiske rase».

Det er forbud mot å referere fra Manshaus' forklaring, men pressen har begjært at dette oppheves. En avgjørelse om dette vil tas i løpet av dagen.

I RETTEN: Manshaus med en av sine advokater, Audun Beckstrøm. Foto: Hans Arne Vedlog
I RETTEN: Manshaus med en av sine advokater, Audun Beckstrøm. Foto: Hans Arne Vedlog Vis mer

Dagens fengslingsmøte, som er det fjerde i rekken, gikk for åpne dører i Oslo tingrett.

Politiadvokat Hilde Strand opplyser at politiet tar sikte på at etterforskningen skal være ferdig innen desember.

Færre restriksjoner

De begjærer nå at Manshaus ikke lenger isoleres i fengsel, og at han heller ikke blir underlagt brev- og besøksforbud i fengselet. Det betyr at han blant annet kan ha kontakt med familie.

POLITISK: Forsvarer Unni Friis redegjør for hvorfor Philip Manshaus ønsket å holde et lengre innlegg under dagens fengslingsmøte mot den draps- og terrorsiktede mannen fra Bærum. Foto: Hans Arne Vedlog. Video: Emilie Rydning Vis mer

Hans forsvarer Unni Fries vil etter fengslingsmøte ikke uttale seg spesielt om Manshaus' innlegg i retten. Han ville heller ikke svare på spørsmål fra aktoratet.

- Dette er ikke rette anledning for ham til å gå i detalj. Dette er et fengslingsmøte, men han ønsket å gi en rask forklaring om motiv. Han har allerede forklart seg detaljert for politiet, sier hun til Dagbladet.

ÅPNER: Politiet ønsker nå å lempe på restriksjonene til Philip Manshaus, etter at de i all hovedsak er ferdige med databeslaget. Foto: Hans Arne Vedlog. Video: Emilie Rydning Vis mer

Manshaus har tidligere bare forklart seg to ganger, seinerst i slutten av august, kort tid etter at hans stesøster Johanne Ihle-Hansen (17) ble drept og han gikk til angrep på al-Noor-moskeen i Bærum.

- Ikke ny for politiet

Manshaus nekter straffskyld, men erkjenner å ha begått handlingene. Han begjærte seg løslatt i dag. Politiet begjærer ham fengslet i fire nye uker på grunn av gjentakelsesfare og frykter han vil begå nye handlinger av samme karakter.

- Forklaringen han avgir i dag er ikke ny for politiet, og sammenfaller i stor grad med det han har forklart i Dagbladet, sier politiadvokat Hilde Strand til Dagbladet etter fengslingsmøtet.

Hun opplyser videre at politiet i all hovedsak er ferdig med å gå gjennom databeslagene i saken, og at det ikke er funnet noe spor av medvirkere i materialer.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media