Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Philip Manshaus:

Manshaus møter til nytt fengslingsmøte

Mandag er det nytt fengslingsmøte for Philip Manshaus (22). Forsvareren forteller at han skal stille opp.

FENGSLINGSMØTE: Her er Philip Manshaus avbildet sammen med forsvarer Unni Fries under sitt andre fengslingsmøte. På mandag skal han igjen møte i retten. Foto: Jørn H Moen / Dagbladet
FENGSLINGSMØTE: Her er Philip Manshaus avbildet sammen med forsvarer Unni Fries under sitt andre fengslingsmøte. På mandag skal han igjen møte i retten. Foto: Jørn H Moen / Dagbladet Vis mer

Mandag 7. oktober er det nytt fengslingsmøte i Oslo tingrett for draps- og terrorsiktede Philip Mahshaus. Hans forsvarer, Unni Fries, forteller til Dagbladet at Manshaus skal stille opp på fengslingsmøtet, slik som han har gjort tidligere.

- Ja, såvidt jeg vet er det planen, sier Fries.

Manshaus er siktet for å ha drept sin stesøster Johanne Ihle-Hansen (17) og for terror i Al-Noor moskeen i Bærum 10. august. Ingen ble skadet i moskeen, da Mohamed Rafiq (65) og Mohamed Iqbal overmannet Manshaus i et basketak.

Smilte flere ganger

Under de to første fengslingsmøtene begjærte Manshaus seg løslatt. På spørsmål om hva hennes klient håper skjer på mandag, svarer Fries:

- Han begjærer seg helt sikkert fortsatt løslatt. Han har ikke lyst til å sitte i fengsel.

Under det første fengslingsmøtet smilte Manshaus flere ganger. Han hadde tydelige merker i ansiktet, blant annet det som kunne se ut som blåveiser på begge øynene. Under det andre fengslingsmøtet viste han en nazihilsen. På spørsmål fra pressen om hvorfor han gjorde hilsenen, fikk han beskjed fra sin forsvarer Fries om å ikke svare.

TERRORSIKTET: Philip Manshaus skal ifølge politiet ha brukt en time på å kjøre fra hjemmet i Bærum til Al-Noor Islamic Centre på Skui. En rute som vanligvis kun tar i underkant av 20 minutter. Video: Lilllegård / Walnum Vis mer

Vil fortsatt ikke forklare seg

Innledningsvis var Manshaus villig til å forklare seg til politiet. I avhør erkjente han de faktiske forhold, men fremdeles nekter han straffskyld da han ser på handlingene som en form for nødverge.

I seinere tid har han ikke ønsket å forklare seg til politiet. Forsvareren opplyser i dag om at Manshaus fortsatt ikke ønsker å forklare seg.

Nå gjennomgår han judisiell observasjon, og Fries forteller at han snakker med de sakkyndige. I midten av november har de sakkyndige frist til å levere erklæringen sin.

- Hvordan det går utover det, vet jeg ikke. Det får jeg ikke kjennskap til før erklæringen leveres, sier Fries.

Dødelige skudd

Manshaus drepte stesøsteren i deres felles bolig. Politiadvokat Pål-Fredrik Hjort Kraby har tidligere fortalt til Dagbladet at Manshaus forlot boligen omtrent klokka 15.

Deretter kjørte han raskeste vei til moskeen. Manshaus tilbragte rundt en halvtime på parkeringsplassen før første melding om skyting kom inn til politiet klokka 16.07.

I september gikk politiet ut med brutale detaljer om drapet på Ihle-Hansen. Det kom fram at hun ble påført fire skudd, tre i hodet og ett i brystkassa.

Alle skuddene var dødelige, ble avfyrt på kloss hold og i kort tid etter hverandre.

Politiadvokat Kraby fortalte da til Dagbladet at på bakgrunn av tekniske funn på stedet og siktedes forklaring i avhør, så har de grunnlag for å mene at Manshaus' motiv for å drepe stesøstera var rasistisk motivert.

BEKREFTER: Tirsdag ettermiddag bekrefter politiet at Johanne Ihle-Hansen ble drept fordi hun var av asiatisk opprinnelse. 17-åringen var terrorsiktede Philip Manshaus stesøster, og var adoptert fra Kina. Vis mer

Høyreekstreme holdninger

Manshaus har uttrykt høyreekstreme holdninger, blant annet i form av hyllest av Vidkun Quisling, og han har vist innvandrerfiendtlige holdninger, ifølge politiet. I etterkant av forrige fengslingsmøte delte forsvarer Fries noe av Manshaus' forklaring.

- Han sier han følte dette var noe han måtte gjøre, og at han hadde et ansvar for å gjennomføre handlingene, sa Fries til pressen.

- Han ser på det som en slags nødrett. Det er hans synspunkt, sa hun.

Manshaus har også vært i kontakt med personer i den nynazistiske organisasjonen Den nordiske motstandsbevegelsen. Det bekreftet Kraby overfor TV 2.

- De undersøkelsene vi så langt har gjort, viser at denne kontakten ikke har hatt betydning for hans seinere handlinger, sa Kraby.

Den nordiske motstandsbevegelsen kaller seg selv nasjonalsosialister. De ønsker å stoppe det de kaller masseinnvandring til Norden og kaste ut dem som ikke er av «den nordiske rasen».

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling