Manshaus vil la seg avhøre

Terrorsiktede Philip Manshaus ønsker å forklare seg til politiet. Avhøret skal skje en av de nærmeste dagene, ifølge politiet.

SIKTET FOR DRAP: 21 år gamle Philip Manshaus vokste opp i Bærum, ikke langt fra moskeen han angrep. Video / Foto: Privat. Reporter: Elias Kr. Zahl-Pettersen, Dagbladet TV Vis mer

Draps- og terrorsiktede Philip Manshaus (21) ønsker å forklare seg for politiet. Det opplyser hans forsvarer Unni Fries overfor Dagbladet torsdag kveld.

- Nærmere tidspunkt for avhøret vil bli avklart med politiet. Jeg kommer ikke til å meddele noe ytterligere før etter avhøret, sier Fries.

Politiadvokat Pål Fredrik Hjort Kraby bekrefter at politiet er kjent med dette.

- Politiet er kjent med at siktede ønsker å forklare seg. Det blir ikke avhør i kveld, men en av de nærmeste dagene, sier Kraby.

Nektet avhør tidligere

Mandag ble 21-åringen varetektsfengslet i fire uker, hvorav to i full isolasjon, i tillegg til medieforbud og brev- og besøksforbud. Manshaus er siktet for terror og for drapet på sin stesøster Johanne Ihle-Hansen (17). Han erkjenner ikke straffskyld.

Han skjøt også i en moské i Bærum, men ble overmannet av to besøkende i moskeen.

SMILER: Philip Manshaus er siktet for drap, drapsforsøk og terrorhandling. Her ankommer han fengslingsmøtet med tydelige skader i ansiktet. Video: Christian Wehus / Foto: John Terje Pedersen Vis mer

Politiet har prøvd tre ganger å avhøre Manshaus, men han har tidligere nektet.

Både lørdag og søndag i forrige uke ble han forsøkt avhørt, før politiet gjorde et nytt forsøk under fengslingsmøtet mandag.

- Han vil ikke oppgi grunn for hvorfor han ikke vil forklare seg. Vi har rettet en henvendelse til forsvarer om at vi vil gjøre et nytt avhør, sa politiet tidligere i dag.

Da Manshaus møtte i fengslingsmøte på mandag, bar han tydelig preg av basketaket med mennene i moskeen. Han snudde seg flere ganger mot pressen og smilte.

Under dette fensglingsmøtet nektet den terrorsiktede straffskyld, ville ikke forklare seg og begjærte seg løslatt.

På torsdag ble det kjent at politiet vurderer å tvangsinnlegge Manshaus for rettspsykiatrisk vurdering, ifølge TV2. 21-åringen har hittil motsatt seg å bli observert av rettspsykiater.

Mottok tips

PST fikk allerede for et år siden et tips om Manshaus, opplyser PST-sjef Hans Sverre Sjøvold.

SE TV: PST forteller på en pressekonferanse mandag at de fikk tips om Philip Manshaus allerede for ett år siden. Video: Malene Storrusten / Dagbladet Vis mer

- Det ble på bakgrunn av tipset samarbeidet mellom PST og politiet uten å finne grunnlag for å følge opp dette tipset nærmere, sier Sjøvold, som beskriver tipset som vagt og ikke i retning av «forestående terrorplanlegging».

PST-sjefen fikk spørsmål om hvordan tipset var fulgt og om de snakket med Manshaus, men det kan han på nåværende tidspunkt ikke gi noe svar på.

PST sier de nå jobber med å kartlegge Manshaus aktivitet og nettverk.

- Dette for å avdekke om det som har skjedd kan medføre følgehandlinger. Så langt har vi ingen indikasjoner på det, sier Sjøvold.

Undersøker skjulte forum

Dagbladet kan nå vise at Manshaus i minst ett døgn gjorde forberedelser til moskéskytingen og offentliggjorde disse på nettet.

Her kan du se tidslinjen over Manshaus' internettaktivitet i løpet av terrordøgnet.

Da politiet startet etterforskningen av lørdagens angrep mot moskeen al-Noor Islamic Center, fant de meldinger postet av den terrorsiktede på flere nettforum.

Brukeren skriver blant annet at han mener han er utpekt til av Christchurch-terroristen, Brenton Tarrant, som skjøt 51 personer i to moskeer på New Zealand i mars, til å følge i hans fotspor.

«Vallhall venter», skriver han, samt flere klart nazistiske ytringer.

I tillegg skal han ha lagt ut bilder av seg selv ikledd en dødningskallemaske og en tysk militærjakke med en dødningskallebutton festet på. Buttonen er merket til SS «Totenkopf», én av de 38 divisjonene til Waffen-SS under andre verdenskrig.