NEKTER STRAFFSKYLD: Her møter draps- og terrorsiktede Philip Manshaus (22) i Oslo tingrett til et nytt fengslingsmøte i saken mot ham. Video: Marte N. Helseth. Foto: Jørn H. Moen Vis mer

Philip Manshaus:

Manshaus viste nazihilsen i retten

Fengslingsmøtet gikk for lukkede dører.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Draps- og terrorsiktede Philip Manshaus (22) framstilles for videre varetektsfengsling i Oslo tingrett i dag.

SISTE: Fengslingsmøtet går for lukkede dører. Like før klokka 12.30 var fengslingsmøtet over.

Like før klokka 10.45 ankom en smilende Manshaus rettssalen iført mørk, grå dress og hvit skjorte og slips.

Etter få øyeblikk viste han en nazihilsen i retten. På spørsmål fra pressen om hvorfor han gjorde hilsenen, fikk han beskjed fra sin forsvarer Unni Fries om å ikke svare. Han bare smilte ned i bordet.

Terrorsiktede Philip Manshaus har uttrykt høyreekstreme holdninger, blant annet i form av hyllest av Vidkun Quisling, og han har vist innvandrerfiendtlige holdninger, ifølge politiet. Disse holdningene gjentok han i retten i dag.

Fries ønsker ikke å kommentere nazihilsenen overfor Dagbladet. Hun sier det ikke er lagt opp til nye politiavhør i nær framtid.

- Manshaus har sagt at han ikke ønsker å forklare seg mer, og det er derfor heller ikke satt opp noe tidspunkt for nye forsøk, sier Fries til Dagbladet.

VILLE HA ÅPNE DØRER: Philip Manshaus' forsvarer, Unni Fries, forklarer hvorfor Manshaus ønsket åpne dører under fengslingsmøtet. Han fikk ikke medhold. Reporter/video: Audun Hageskal / Marte N. Helseth / Dagbladet. Vis mer

Lukket rett

Retten ble satt klokka 10.53. Politietterforsker Cecilie Karlsen Sollie er sammen med sin kollega, politiadvokat Pål Fredrik Hjorth Kraby, på plass i retten. Fahrid Bouras er på plass fra advokatfirmaet Elden som bistandsadvokat for moskeen. Også familiens bistandsadvokat er til stede i rettssal 127.

Politiet ønsker å lukke dørene for offentligheten under fengslingsmøtet og fikk medhold i retten. Manshaus sin forsvarer, Unni Fries, argumenterte for åpne dører.

Oslo tingrett ga politiet medhold og rettsmøtet vil derfor gå for lukkede dører, med tilhørere og pressen på gangen.

<strong>VISTE NAZIHILSEN:</strong> Philip Manshaus i retten. Foto: Jørn H. Moen
VISTE NAZIHILSEN: Philip Manshaus i retten. Foto: Jørn H. Moen Vis mer

Ber om fire uker

Manshaus har innrømmet de faktiske forholdene han er siktet for, men han nekter straffskyld. Politiet kjenner ikke bakgrunnen til dette.

Manshaus har i forkant av fengslingsmøtet opplyst at han samtykker til fotografering. For fire uker siden, ved forrige fengslingsmøte, møtte han med tydelige merker og hevelser i ansiktet etter slagsmålet i moskeen han angrep.

SMILER: Philip Manshaus er siktet for drap, drapsforsøk og terrorhandling. Her ankommer han fengslingsmøtet med tydelige skader i ansiktet for fire uker siden. Video: Christian Wehus / Foto: John Terje Pedersen Vis mer

Politiet ber i dag om fire nye uker i varetekt med brev- og besøksforbud for 22-åringen.

Den siktede mannen har ikke samtykket i videre varetektsfengsling.

– Han ønsker ikke å sitte fengslet, sier mannens forsvarer, advokat Unni Fries, som bekrefter at det heller ikke har blitt gjennomført noen nye avhør av ham etter 18. august.

Manshaus har latt seg avhøre to ganger av politiet, men har ikke ønsket å forklare seg igjen. Han skal gjennomgå en psykiatrisk vurdering av tre psykiatere. Dette har siktede selv samtykket til.

Fries opplyser til Dagbladet at den rettspsykiatriske vurderingen nå er i gang. Ifølge forsvareren har de frem til midten av av november på å fullføre sin undersøkelser.

Manshaus ble pågrepet etter angrepet i moskeen Al-Noor Islamic Centre på Skui i Bærum lørdag 10. august. Han avfyrte skudd, men ingen ble alvorlig skadd i skytingen. Han er siktet for terror, i tillegg til drapet på sin stesøster.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer