Mansons yngste disippel nektes prøveløslatelse

Leslie Van Houtens søknad avvist av guvernøren.

FIKK NEI: Leslie Van Houten fikk ikke innvilget sin søknad om prøveløslatelse. Den ble stoppet av guvernør Gavin Newsom. Foto: Stan Lim / Los Angeles Daily News via AP / NTB scanpix
FIKK NEI: Leslie Van Houten fikk ikke innvilget sin søknad om prøveløslatelse. Den ble stoppet av guvernør Gavin Newsom. Foto: Stan Lim / Los Angeles Daily News via AP / NTB scanpixVis mer

69 år gamle Leslie Van Houten, som var en del av Charles Mansons morderiske sekt på slutten av 60-tallet, har fått avslått sin søknad om prøveløslatelse av guvernøren i California for tredje gang, skriver nyhetsbyrået AP.

Van Houten var med på å drepe Leno LaBianca og hans kone Rosemary i deres hjem i Los Angeles i 1969. Drapet var en del av de sju drapene Charles Mansons beryktede sekt fikk gjennomført i sin «rasekrig» i løpet av noen augustnetter.

Fremdeles farlig

I januar i år anbefalte en løslatelseskomité i California at hun fikk innvilget prøveløslatelse. Også to ganger tidligere har den samme komiteen anbefalt at Van Houten skal få innvilget prøveløslatelse. Disse to forsøkene strandet på guvernør Jerry Browns bord.

Van Houtens forsvarere hadde likevel et lønnlig håp om at hun skulle få slippe ut denne gangen, all den tid Brown har blitt avløst som guvernør siden sist. Men også den nye guvernøren, Gavin Newsom, satt foten ned. Han mener Van Houten fremdeles utgjør en fare.

- Selv om jeg vil rose Van Houten for hennes innsats med å bli rehabilitert og for at hun har anerkjent sin egen rolle i drapene, så er jeg bekymret for hennes rolle i drapene og hennes potensial for vold i framtida, heter det i Newsoms avgjørelse.

- Van Houten var en ivrig deltaker i drapet på LaBianca-paret og spilte en betydelig rolle.

MANSONS KVINNER: I «Charlie Says» møter vi Leslie Van Houten, Patricia Krenwinkel og Susan Atkins i fengselet, der de fremdeles tror at å drepe for Charles Manson var en del av en større kosmisk plan. Video: Ifc Films Vis mer

Tre avslag

Van Houten ble opprinnelig dømt til døden for drapene, men i en tredje rettsrunde fikk hun livstidsstraff. Siden da har hun tatt utdanning og blitt omtalt som en mønsterfange.

Dette er altså tredje gangen Van Houten har fått søknad om prøveløslatelse avvist av guvernøren i California. Hun har til sammen søkt over 20 ganger, men de fleste gangene har søknaden blitt avvist før den har kommet så langt som til guvernørens bord.

Drapet Van Houten ble dømt for var svært bestialsk. Under sin forklaring i rettssalen forklarte Van Houten at hun holdt Rosemary nede mens sektmedlemmet Charles «Tex» Watson knivstakk mannen. Etter at han også hadde knivstukket Rosemary ga han kniven til Van Houten, som under vitneforklaringen sa hun knivstakk kvinnen minst 14 ganger til.

«Jeg tok opp en av knivene, og Patricia hadde en kniv. Vi begynte å stikke og kutte opp dama», forklarte Van Houten.

Etter at ekteparet var drept ble ordet «WAR» risset inn på magen til Leno LaBianca.

Hun var det yngste medlemmet av Mansons sekt.

Drapsraid

Drapene Van Houten er dømt for ble begått få dager etter at «The Manson Family», som Mansons sekt ble omtalt, gjennomførte et annet brutalt drapsraid.

8. august 1969 ba Manson sine mest lojale følgere om å dra til huset til regissør Roman Polanski og hans gravide kone Sharon Tate. Medlemmene ble bedt om å drepe alle i huset. 26 år gamle Tate og fire av hennes venner ble drept.

Manson var overbevist om at en voldsom rasekrig, der de svarte ville gjøre opprører mot de hvites overherredømme, var i emning. Krigen kom til å ende med den hvite rases utslettelse.

Denne troen var også bakgrunnen for at Manson fikk sine følgere til å drepe. Hans mål var å starte en rasekrig han kalte «Helter Skelter», en betegnelse han tok fra Beatles-låta med samme navn.

Sekten han ledet holdt til på en gård utenfor Los Angeles, der de levde i et fellesskap, brukte narkotika og deltok i orgier. Akkurat hvor mange de drepte, vet ingen, men politi og påtalemyndighet tror det kan være så mange som 45. I retten har «familien» blitt dømt for sju drap.

Manson selv begikk ingen av drapene selv, men instruerte «familie»-medlemmene til å ta liv.

Manson selv døde i fengsel i november 2017, 83 år gammel. Så langt har ingen av personene som ble dømt for å være involvert i de sju drapene blitt løslatt fra fengsel.

ONCE UPON A TIME IN HOLLYWOOD: For første gang er Hollywoods kanskje to største mannlige stjerner sammen på lerretet. Vis mer