«Manuel» ble leiemorder som 16-åring

Lever i verdens farligste by.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): San Pedro Sula er kjent for å være verdens farligste by. Tre personer blir drept her daglig.

Byen topper en fersk oversikt over byene med flest drap i verden.

Lista er utarbeidet av den meksikanske tenketanken Citizen Council for Public Security, Justice, and Peace, som har brukt beregnede drapstall fra 2012 til å sammenligne ulike byer på verdensbasis.

«Manuel» (21) forteller sin historie til helpeorganisasjonen Caritas.

- Jeg har holdt vakt, transportert og solgt narkotika. Jeg har utført drap når klienter ikke har betalt, og jeg har vært i skuddvekslinger hvor jeg selv nesten har blitt drept.

Beretningen om et «gangsterliv» «Manuel» (21) ble en del av den organiserte kriminaliteten i Honduras da han var 12 år. Honduras er i dag verdens mest voldelige land. I 2011 ble så mange som 7104 drept.

Det er et gjennomsnitt på omkring 14 drap daglig. Honduras er en sentral transportåre for narkotika på vei nordover til USA, samtidig som høy korrupsjon og straffefrihet gjør sannsynligheten for å bli tatt for kriminelle handlinger liten.

Stadig flere unge rekrutteres til en tilværelse hvor man kan tjene raske penger, men hvor livet også kan bli kort.

Manuel er fra kystområdet i den nordlige delen av Honduras. Her ligger også en av verdens mest voldelige byer, San Pedro Sula. 

Langs den ellers så idylliske og vakre atlanterhavskysten går narkotikatrafikken jevnlig med båttransport nordover i karibien og langs kysten av Mellom- Amerika.  

Lukrativ bransje «Manuel» forteller at narkotikatrafikken er en lukrativ bransje og at muligheten til å tjene bra lokker mange.

- Jeg kunne tjene 3000 kroner på en leveranse, hvis det dreide seg om båttransport kunne jeg tjene inntil 8500 kroner per gang, sier han.

Vanligvis hadde han oppdrag to til tre ganger i måneden.

En minstelønn i Honduras er på 48 kroner dagen, antall arbeidsledige eller i deltidsarbeid er omkring 49 prosent, og bare tre av 10 ungdom begynner ungdomsskolen.

Ble morder - Det startet da jeg var 12 år. Jeg fikk venner som var involverte i den organiserte kriminaliteten. I begynnelsen viste de meg noen steder, jeg begynte å holde litt vakt, gi beskjeder.

Da 21-åringen var femten begynte han å transportere narkotika, og som 16-åring fungerte han som vakt for andre som solgte direkte.

- Etter hvert ble leiemord en del av jobben. Jeg drepte på bestilling hvis noen ikke betalte. En gang var jeg i en skuddveksling hvor det må ha blitt avfyrt mellom 300 og 400 skudd.

«Manuel» fortsatte på skolen, men var alltid bevæpnet. Alltid beredt på at fiender kunne dukke opp. Han hadde problemer hjemme med faren, bestefaren og broren sin.

- Problemene hjemme startet før jeg ble med i den organiserte kriminaliteten. Jeg tror mange unge blir aktive til dels på grunn av pengene, men mye av røttene ligger i problemer hjemme og relasjoner til andre familiemedlemmer. Manuel blir stille og blikket fraværende.

Takket nei Han sluttet å selge og transportere narkotika for et halvt år siden da han kom i kontakt med organisasjonen.

- En dag fikk jeg besøk av en ung mann fra et prosjekt for voldsforebyggende arbeid i regi av Caritas. Det var en invitasjon til å delta på et tre dagers seminar som kirken og Caritas arrangerte. En dag i forveien hadde jeg fått tilbud om å gjøre en jobb som ville gi meg omtrent 8000 kroner, men jeg bestemte meg for å takke nei, og siden har jeg ikke utført oppdrag for den organiserte kriminaliteten.

LIKHUSET: Et offer fraktes til likhuset i San Pedro Sula, byen med den høyeste drapsraten i verden. Foto: REUTERS/Jorge Cabrera
GJENGOPPGJØR: Det tildekkede liket av en mann som ble skutt i en skuddveksling mellom Mara 18-gjengen på den ene siden, og politi og militæret på den andre. Foto: REUTERS/Jorge Cabrera
OVERLEVDE: En mann sitter på akuttmottaket etter å ha blitt behandlet for skuddskader og kuttskader. Foto: REUTERS/Jorge Cabrera
BEGRAVER FAMILIEMEDLEM: Et familiemedlem som ble drept blir bært bort. Foto: REUTERS/Jorge Cabrera
16-åring: En 16-åring ligger i likhuser i San Pedro Sula. Foto: REUTERS/Jorge Cabrera
SKUTT: En kvinne som ble skutt tre ganger ligger død på gaten. Foto: REUTERS/Jorge Cabrera
169: 169 per 100 000 blir drept hvert år. Foto: REUTERS/Jorge Cabrera
ÅSTED: Politiet ved et åsted, i bakgrunnen ligger et offer tildekket. REUTERS/Jorge Cabrera
VÅPEN Konfiskerte våpen ligger på en sofa etter arrestasjoner av Mara 18-medlemmer. Foto: REUTERS/Jorge Cabrera
MARSJ MOT VOLD: 28. mars gikk medlemmer av Light of the World Church i en marsj mot volden i San Pedro Sula. Foto: REUTERS/Jorge Cabrera
MARA 18 Tre medlemmer av Mara 18 arrestert etter en skuddveksling med politiet. Foto: REUTERS/Jorge Cabrera

Han var allerede på leting etter en vei ut.

- Jeg visste altfor godt at fra en dag til den neste kunne jeg bli drept. Det er ikke et liv å leve på den måten.

Lever i frykt Han vil ikke gå ut med fullt navn og bilde fordi han frykter for sitt og familiens liv. 
- En av forutsetningene da jeg sluttet var at jeg ikke skulle fortelle noe om alt det jeg faktisk vet om den organiserte kriminaliteten. 

Gjennom Caritas har han deltatt i skolering om fredskultur og konfliktløsning.

- Jeg har deltatt i sosiale aktiviteter og jeg har fått en kjæreste som jeg respekterer veldig og som støtter meg og som snakker til meg om Gud. Sammen med de andre unge i prosjektet føler jeg meg annerledes, mer lykkelig, men jeg er fortsatt redd når noen oppsøker meg hjemme, for eksempel.

Han opplever at mange av ungdommene i prosjektet har oppdaget nye evner og sin egen kapasitet.

Vil bli revisor Etter at «Manuel» trakk seg ut av den organiserte kriminaliteten har han gått tilbake til skolebenken og har som mål å være ferdigutdannet revisor når han er ferdig. Han forteller at han har fått et bedre forhold til familien sin.

- Noen av mine gamle venner er fortsatt en del av den organiserte kriminaliteten, andre er drept.  Noen ønsker å fortsette, men andre ønsker å komme seg ut av miljøet og har vist interesse for prosjektet. 

«Manuel»  tar fram telefonen sin og viser meg noen bilder. Bilder av noen av sine gamle venner som er drept.  Den ene kameraten sitter på en hest, den andre holder et gevær.  

- Den ene kameraten min kjøpte seg en hest til omkring 300 000 kroner, andre investerte i eiendommer, eller de gravde ned penger i tønner. Det var en måte for å hvitvaske eller skjule penger. Jeg har beholdt bildene for å minne meg om det livet jeg hadde, og som en påminnelse om et liv jeg ikke ønsker å gå tilbake til. 

HAR DREPT MANGE: «Manuel» (21) Har kommet seg ut av den organiserte kriminaliteten. Foto: Caritas
HAR DREPT MANGE: «Manuel» (21) Har kommet seg ut av den organiserte kriminaliteten. Foto: Caritas Vis mer
KRIMINALITET: San Pedro Sula ligger nordvest i Honduras, og er landets nest største by. Foto: Google
KRIMINALITET: San Pedro Sula ligger nordvest i Honduras, og er landets nest største by. Foto: Google Vis mer