Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Manuela lurte meg ikke

Men Bjarne Håkon Hanssen fikset ny toppjobb til UDI-sjefen før hun sa opp.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Den nyutnevnte UDI-direktøren Manuela Ramin-Osmundsen skjønte selv at hun var ferdig i sin nye jobb etter bare noen dager i sjefsstolen. Men før hun sa opp jobben fredag, hadde arbeids- og inkluderingsminister Bjarne Håkon Hanssen skaffet henne ny toppjobb i Utenriksdepartementet - som nær kollega til seg selv, utenriksminister Jonas Gahr Støre og utviklingsminister Erik Solheim.

Ramin-Osmundsen var nestsjef i UDI under Trygve Nordby. Etter at Nordby sluttet i vinter for å bli generalsekretær i Norges Røde Kors, var det Bjarne Håkon Hanssen og regjeringen som forfremmet Ramin-Osmundsen. Det skjedde 17. mars, og da var de fleste problemstillingene rundt Nordby og Ramin-Osmundsen framme i lyset.

Derfor tok arbeids- og inkluderingsministeren en lang prat med UDI-nestsjefen i forkant av utnevnelsen. Han lot seg ikke skremme.

- Manuela Ramin-Osmundsen har ikke lurt meg. Jeg har respekt for at hun selv trekker seg, sa Bjarne Håkon Hanssen på pressekonferansen i formiddag. Han benektet ikke at han hadde vært med få å finne den nye jobben i Utenriksdepartementet før hun kom med oppsigelsen av UDI-jobben fredag.

- Utenriksdepartementet har stort behov for kvalifisert arbeidskraft til å knytte sammen migrasjinspolitikken og utviklingspolitikken, blant annet foran et ministerådsmøte i FN i høst. Og vi regner Manuela Ramin-Osmundsen som en god kandidat til slikt arbeid. Dessuten har hun en seks år lang åremålkontrakt med staten, sa Hanssen.

Ramin-Osmundsen ble utnevnt 17. mars, men gikk ut i permisjon allerede 7. april fordi hennes navn ble trukket stadig sterkere fram i UDI-skandalen.

Visste - eller visste ikke?

På tross av at han hevdet seg ikke ført bak lyset, er Bjarne Håkon Hanssen bare entydig på at det ikke var Ramin-Osmundsen som hadde utarbeidet forskriften som ga irakerne oppholdstillatelse i strid med Stortingets direktiver.

 UT BAKVEIEN  17. mars ble hun utnevnt tio UDI-sjef, her forsvinner hun ut bakveien allerede 7. april da arbeids- og inkluderingsminister Bjarne Håkon Hanssen innvilger henne permisjon. Hun kom aldri tilbake. FOTO: Scanpix.
UT BAKVEIEN 17. mars ble hun utnevnt tio UDI-sjef, her forsvinner hun ut bakveien allerede 7. april da arbeids- og inkluderingsminister Bjarne Håkon Hanssen innvilger henne permisjon. Hun kom aldri tilbake. FOTO: Scanpix. Vis mer

I følge Graver-rapporten har to UDI-ansatte fortalt kommisjonen at ga den daværende nestsjefen hver sin kopi av denne instruksen i oktober i fjor.

I sin knusende rapport over ledelsen i UDI, slår kommisjonen fast at sjefen og nestsjefen hadde adskilte oppgaver - selv om Manuela Ramin-Osmundsen skulle svare for UDIs virksomhet i Nordbys fravær. Asylpolitikken har ikke nestsjefens ansvar. Men spørsmålet om hvorvidt hun burde varslet allikevel, lot arbeids- og inkluderingsministeren henge i lufta.

I tillegg til de to sjefene, får to avdelingsdirektører det glatte lag av kommisjonen: Paula Tolonen i asylavdelingen og Frode Forfang i strategi- og dokumentasjonsavdelingen.

Mange av de ansatte kom med kritiske og konstruktive innvendinger, men alt stoppet hos Paula Tolonen.

Hvorvidt regjeringen vil stevne Trygve Nordby for brudd på tjenestemannsloven, legger Bjarne Håkon Hanssen foreløpig på is.

- Han jobber ikke her lenger. Dessuten registerer jeg at han er politianmeldt av Fremskrittspartiet. Dermed vil vi avvente hva politi og påtalemyndighet gjør med det. For Manuela Ramin-Osmundsen er det funnet en ordning, og hva som eventuelt skjer med Tolonen og Forfang, er det opp til UDI selv å vurdere.

-På stupet uten nett

Professor Hans Petter Graver, som kommer den del II av granskingsrapporten innen 1. juli kjenner ikke til noe norsk forvaltningsorgan tidligere har fått slik kritikk.

- Manuela lurte meg ikke

- Trygve Nordby har med åpne øyne balansert på kanten av stupet, uten sikkerhetsnett, og han falt ned, sier jusprofessoren.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling