Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Manuelas troverdighet

Manuela besto ikke førstesidetesten, skriver Marie Simonsen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Jens Stoltenberg kom et kvarter for seint til pressekonferansen i går kveld. Ett kvarter og fem dager. Verken regjeringen eller Manuela Ramin-Osmundsen tålte en dag til med avisforsider ute av kontroll, og Stoltenberg orket ikke våkne opp til enda flere opplysninger om kontakten mellom hans barne- og familieminister og det nyutnevnte barneombudet, Ida Hjort Kraby. Statsråden hadde fått lov å svømme alene på dypt vann i flere dager, men til slutt var Stoltenberg nødt til å gripe inn og redde henne inn på grunna.

Hun fremsto likevel ikke som renvasket. Statsministerens trumfkort var at Justisdepartementets lovavdeling hadde frikjent statsråden i ekspressfart samme formiddag. Ramin-Osmundsen var ikke inhabil. Det overrasker ingen, det har jusekspertisen for lengst slått fast. Men Stoltenberg, som forsvarte etterpåklokskapen med at man ikke kan løpe til lovavdelingen i tide og utide for å sjekke statsråders habilitet, angrer nok på at han likevel ikke tok turen. Da ville det i det minste sett ut som om man hadde tatt problemstillingen på alvor da journalistene begynte å ringe.

Når næringslivet holder sine etikkseminarer lærer de en enkel tommelfingerregel som er lettere å pugge enn Norges Lover: Tåler det å stå på førstesida av Dagens Næringsliv? Hvis svaret er nei, er det best å la det være. I politikken er dette en gyllen regel. Hvordan ting framstår, kan være like viktig som hvordan ting er. Etter nesten ei uke på forsidene, har Ramin-Osmundsen strøket denne testen med glans.

Hadde hun fulgt tommelfingerregelen og spurt seg selv om hennes private omgang med Ida Kraby tålte pressens flomlys, ville hun kanskje erklært seg inhabil. Skjønt jeg tviler. Noe av problemet i denne saken har nettopp vært at Ramin-Osmundsen verken skjønner pressens eller politikkens dramaturgi. Hun burde ha vært på statsrådskurs og blitt hvisket i øret: Når pressen og opposisjonen tar strupetak, er det best å bøye nakken. Og for guds skyld, ikke skli på fakta.

Eller som Kristin Halvorsen en gang sa om Thorbjørn Jagland: «Hvis du både er omtrentlig og sta, klarer du deg ikke.»

Barneministeren har i denne saken vært begge deler. Hun sa tidlig at hun selv ikke anså seg inhabil i ansettelsen, men juristen Ramin-Osmundsen må vite at det er opp til andre å avgjøre. Heller ikke lovavdelingen har det endelige svaret. Regjeringen må gjøre en selvstendig vurdering av lovavdelingens råd, og til syvende og sist er det folkets dom som avgjør. Ramin-Osmundsen har de siste dagene prosedert sin sak til haud. Hun har framstått som om hun har prøvde å skjule sannheten og først forteller den når hun blir presset til det. Stoltenberg kalte avsløringene for eksempler på den generelle kontakten han allerede kjente til. De ble likevel ettersendt som supplement til lovavdelingen i går morges, fordi de ga relevante opplysninger i forhold til statsrådens første informasjon. Det var nytt for dem.

Ramin-Osmundsens unnvikenhet har svekket hennes troverdighet slik at det nå stilles spørsmål selv ved hennes direkte svar. Skal vi tro at hun ikke snakket med Kraby under middagen 3. januar og spurte om hvorfor hun hadde trukket søknaden, og at det var tilfeldig at Kraby sendte den inn på nytt neste dag? Det ville jo vært naturlig, så hvorfor ikke?

Tillit og troverdighet ute blant folk er politikkens kapital. Mister du den, er den tøff å bygge opp igjen. Spør utallige statsråder som har måttet kaste inn håndkleet før henne. I Barne- og likestillingsdepartementet, som internt i Arbeiderpartiet blir kalt «hverdagsdepartementet», fordi det steller med hverdagslivet til folk, kan det bli tøffere enn i mange andre. Folk flest har ikke juridisk embetseksamen, men de vet noe om vennskap. Det hjelper ikke at Stoltenberg i sin nytale erklærer at de to bare har et «kjennskapsforhold».

«RENVASKET, MEN»: - Når næringslivet holder sine etikkseminarer lærer de en enkel tommelfingerregel som er lettere å pugge enn Norges Lover: Tåler det å stå på førstesida av Dagens Næringsliv? Hvis svaret er nei, er det best å la det være. Etter nesten ei uke på forsidene, har Ramin-Osmundsen strøket denne testen med glans, skriver Marie Simonsen. Her Manuela Ramin-Osmundsen og Per Kristain Foss etter tirsdagens debatt i NRK. Foto: JACQUES  HVISTENDAHL
«RENVASKET, MEN»: - Når næringslivet holder sine etikkseminarer lærer de en enkel tommelfingerregel som er lettere å pugge enn Norges Lover: Tåler det å stå på førstesida av Dagens Næringsliv? Hvis svaret er nei, er det best å la det være. Etter nesten ei uke på forsidene, har Ramin-Osmundsen strøket denne testen med glans, skriver Marie Simonsen. Her Manuela Ramin-Osmundsen og Per Kristain Foss etter tirsdagens debatt i NRK. Foto: JACQUES HVISTENDAHL Vis mer

I et siste forsøk på å bagatellisere båndene mellom Kraby og ministeren sa Stoltenberg at han ofte utnevnte folk han kjente godt. Det tviler ingen på. Men når han sammenlikner utnevnelsen av Hill-Marta Solberg som fylkesmann med utnevnelsen av et barneombud, vet han bedre. Ingenting vondt om Hill-Marta, men hun har vel ikke tenkt å bli regjeringens vaktbikkje der oppe i Nordland?

Manuela Ramin-Osmundsen ble lansert som landets første innvandrerstatsråd.

Mange håper av den grunn alene at hun må lykkes. Da er det en skjebnens ironi om hun må gå, fordi hun er for integrert.

image: Manuelas troverdighet
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media