Mao: Jeg skrev ingenting av verdi

Kinas leder Mao Zedong sa til president Richard Nixon i 1971 at det ikke var noe greie på det hadde skrevet. Det viser nylig frigitte dokumenter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Disse skriftene mine er ingenting verd, sa Mao til Nixon og hans sikkerhetsrådgiver, Henry Kissinger.

- Det er ikke noe opplysende i det jeg skrev, gjenok han. Nixon ville gjerne gjøre et godt inntrykk og sa at skriftene beveget en hel nasjon og forandret verden. Mao var ikke enig

- Jeg har ikke vært i stand til å forandre den. Jeg har bare greid å forandre noen få steder i nærheten av Beijing, svarte Mao.

Utskriftene av møtene var i sin tid stemplet top secret. Nå er de nedgradert av National Security Archive ved Washington-universitetet.

Et pussig tema som dukker opp er at Mao har liten tiltro til de kvinnelige kinesiske soldatene.

- Vi har så mange kvinner i vårt land som ikke vet hva det vil si å krige, sa Mao til Kissinger ved et møte i 1973. Det førte til at tolken Chang Wansheng grep ordet, noe som var nærmest uhørt.

- Ikke nødvendigvis, sa hun. - Det finnes kvinneavdelinger.

Mao var ikke synderlig imponert.

- De er bare på scenen, sa han om de kvinnelige enhetene. - Hvis det ble alvor ville dere ta beina på nakken og løpe til tilfluktsrommene, sa Mao.

Det fikk Wang Hairong, en tjenesteman i utenriksdepartementet til å si at disse uttalelsene neppe ville gjøre lykke blant den kvinnelige del av befolkningen.

Mao sa spøkefullt at man i så fall burde stemple samtalen «hemmelig».

(NTB-AFP)