Maos litt kortere marsj

To britiske fotturister har målt. Den er ikke så lang som du tror.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ed Jocelyn og Andy McEwen er de to første ikke-kineserne til å fullføre den komplette ruta til den kinesiske røde hærens lange marsj, skriver Daily Telegraph.

De to britiske backpackerne nådde i går omsider Wuqi nordvest i Kina, og fikk en overveldende velkomst av lokalbefolkningen og medlemmer av kommunistpartiet.

De fulgte så godt de kunne i fotsporene til Mao Zedong og de andre tidlige kinesiske kommunistledernes 368 dager lange flukt fra nasjonalisthæren.

640 mil

Jocelyn og McEwen sleit som sine forgjengere med sjukdom, vanskelige værforhold og farlig fjell- og sumpeterreng. Men i motsetning til Mao, hadde de med seg måleutstyr og målte avstandene de tilbakela hver dag.

Konklusjonen var at de hadde gått 6400 kilometer. En lang tur, men ikke så lang som kinesiske historiebøker forteller. Der varierer distansen mellom 9000 og 11 000 kilometer.

- De hadde ikke trengt å overdrive. Det er en imponerende prestasjon uansett, sier Andy McEwen.

De to britene har tidligere arbeidet i Beijing for engelskspråklige publikasjoner. De bestemte seg for å følge Maos rute som en studie i levende historie .

- Dette er en nøkkel til Kinas identitet, sier McEwen.

100 000 mennesker

I oktober 1934 startet 100 000 menn og kvinner fra den kommunistiske basen i Jianxi-provinsen, der de var mer eller mindre omringet av Jiang Jieshis (Chiang Kai-shek) styrker.

Da Maos følge kom til Wuci et år seinere var de redusert til 6000 mennesker. Resten hadde enten desertert eller dødd av skader fra fiendtlige angrep, sykdom eller drukning.

KORTERE ENN ANTATT: Den lange marsjen var ikke så lang som tidligere antatt.
OVERLEVENDE: Titusener døde under den 368 dager lange marsjen fra oktober 1934 til 1935. Her er noen av de overlevende.