Maos parti er 80 år

Søndag er det 80 år siden Mao grunnla partiet som har styrt Kina i etterkrigstiden.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Kommunistpartiet henter fram de gamle heltene når det skal feires. Stalins portrett dukker opp igjen i aviser og tidsskrifter, som så ofte siden 1949. Men dagens kinesiske propagandister kan tillate seg å avfeie Marx, Lenin og Stalin som «vestlige» når de skal forklare hvorfor kinesernes virkelighet ikke samsvarer med de marxistiske prinsipper.

Kommunistpartiet fokuserer feiringen på to heroiske perioder, revolusjonskampen og de siste 20 årene med raske økonomiske framskritt. I dagens Kina er det vanskelig å se hva som er «kommunistisk» i det som feires. Revolusjonskampen er passé. Siden Maos tid har det skjedd en rivende privatøkonomisk utvikling der den røde fanen med den gule stjernen står i skyggen av reklameboardene som annonserer det siste innen mobiltelefoni.

En ny rapport viser at det er blitt stadig flere konflikter med rot i økonomiske, etniske og religiøse motsetninger i Kina de siste årene, og ventelig vil det bare tilta. Verdens største kommunistmakt vil inn i Verdens handelsorganisasjon (WTO), og rapporten varsler at det vil føre med seg «større farer og mer press».

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer