Maos parti er 80 år

Søndag er det 80 år siden Mao grunnla partiet som har styrt Kina i etterkrigstiden.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kommunistpartiet henter fram de gamle heltene når det skal feires. Stalins portrett dukker opp igjen i aviser og tidsskrifter, som så ofte siden 1949. Men dagens kinesiske propagandister kan tillate seg å avfeie Marx, Lenin og Stalin som «vestlige» når de skal forklare hvorfor kinesernes virkelighet ikke samsvarer med de marxistiske prinsipper.

Kommunistpartiet fokuserer feiringen på to heroiske perioder, revolusjonskampen og de siste 20 årene med raske økonomiske framskritt. I dagens Kina er det vanskelig å se hva som er «kommunistisk» i det som feires. Revolusjonskampen er passé. Siden Maos tid har det skjedd en rivende privatøkonomisk utvikling der den røde fanen med den gule stjernen står i skyggen av reklameboardene som annonserer det siste innen mobiltelefoni.

En ny rapport viser at det er blitt stadig flere konflikter med rot i økonomiske, etniske og religiøse motsetninger i Kina de siste årene, og ventelig vil det bare tilta. Verdens største kommunistmakt vil inn i Verdens handelsorganisasjon (WTO), og rapporten varsler at det vil føre med seg «større farer og mer press».

«De tre representasjoner»

President Jiang Zemin sparer ikke på noe for å vise partiets storhet på 80-årsdagen. I det stille spør han seg nok om partiet overlever ti år til.

Offisielt er de store «fakkelbærerne» Mao og Deng Xiaoping arvtakere av Stalin, som var den siste av den europeiske kommunismens store ideologer sammen med Marx, Engels og Lenin. Jiang Zemin vil gjerne regnes som den tredje store fakkelbærer og stige inn i rekken av kommunismens store tenkere når han trekker seg tilbake i 2003. Han har lagt fram en ny teori, som skal bevare arbeider- og bondepartiet i globaliseringens tid, med stadig mer privatkapitalisme og stadig flere kinesere som ikke assosierer seg med den tradisjonelle arbeider- eller bondeklassen.

Den nye teorien forklarer at kommunistpartiet representerer interessene til de «fremskredne produktive krefter, den fremskredne kultur og store deler av befolkningen».

Spør partimedlemmer i Yan'an, kommunistpartiets vugge og valfartssted, om hva de mener blir det viktigste spørsmålet framover, og samtalen dreier snart inn på økonomi.

FEIRER PARTIET: Ei lita jente blåser såpebobler mens to soldater tar bilde foran Deng Xiaopengs sitat: «Sichuans økonomiske utvikling og erfaring beviser at vår økonomiske politikk er riktig.»Foto: SCANPIX/EPA
FEIRER PARTIET: Ei lita jente blåser såpebobler mens to soldater tar bilde foran Deng Xiaopengs sitat: «Sichuans økonomiske utvikling og erfaring beviser at vår økonomiske politikk er riktig.»Foto: SCANPIX/EPA Vis mer

Forskjeller

- Mitt største ønske er at den neste partilederen vil gjøre landet vårt til en økonomisk supermakt, sier den pensjonerte partikaderen Shi Rui (72).

Men Shi er også betenkt over korrupsjonen og de store ulikhetene mellom velstående byfolk og fattige bønder, to faktorer som utløste Maos revolusjon.

- Landbruket vårt var svært tilbakestående. Etter tre generasjoner av partiledere har bøndene mat og klær, men det er ikke nok. Det er langtfra nok, sier Shi.

Folkets Dagblad, partiavisa, har kastet om på layouten for anledningen og kommer ut i samme trykk som før Maos død i 1976, med Maos portrett og Mao-sitater. Selv mer kommersielle aviser som Beijing Morgenblad hadde en førsteside om et nytt monument inspirert av hymnen fra 1943, «Uten kommunistpartiet blir det ikke et nytt Kina», og trykte en lengre beretning om Maos mytiske lange marsj.

Eric Claptons gifteplaner

Men det ble et høyst billedlig uttrykk for hvordan Kinas satte politikk lever side om side med et pulserende moderne samfunn og forbrukerøkonomi, for avisens sisteside fortalte om taiwanske popstjerner og den britiske gitarveteranen Eric Claptons gifteplaner denne sommeren.

Kina-eksperter påpeker at partiet har nådd sin høye alder fordi det har klart å holde et stramt grep om politikken, mens store deler av samfunnet og økonomien er sluppet fri fra formynderiet.

- Partiet har bevart de viktigste undertrykkelses- og overtalelsesmekanismene på ene siden, og på den annen siden gitt fremskrittsvennlig slipp på kontrollen over store deler av samfunnet for å oppnå økonomisk vekst, forklarer Jean-Pierre Cavestan, direktør for det franske Senter for forskning på samtidens Kina.

Mao ville ikke hatt noe til overs for aksjemarkeder, men den ti år unge børsen i Shangahi, der kommunistpartiet ble grunnlagt, var verdens beste i fjor.

(NTB)

FEIRER PARTIET: Ei lita jente blåser såpebobler mens to soldater tar bilde foran Deng Xiaopengs sitat: «Sichuans økonomiske utvikling og erfaring beviser at vår økonomiske politikk er riktig.»Foto: SCANPIX/EPA