Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Maradona droppet OL-fakkelen

Skulle tatt æresoppdrag med 6000 politifolk som eskorte. Fakkelfarsen inntok Argentina klokka 19.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Den argentinske fotballegenden Diego Maradona var invitert til å ta selve førsteetappen under dagens OL-fakkelstafett i Buenos Aires, men bare et par timer før seremonien startet ble det kjent at verdensstjerna og skandalemakeren uteblir, ifølge nyhetsbyrået DPA.

Ikke bare det, Maradona er ikke engang i hjemlandet mens nasjonen får den tvilsomme æren av fakkelbesøket - folkehelten er i Mexico.

Det er foreløpig ikke kjent om ikonets oppsiktsvekkende avslag er politisk motivert.

6000 politifolk vokter ruta

Fakkelstafetten i Buenos Aires var i 19.30-tida norsk tid i gang etter at ilden ble tent på en utendørsscene av byens borgeremster. Det blir trolig den noe mindre kjente argentinske seileren Carlos Mauricio Espínola som overtar Maradonas plass - akkompagnert av tangomusikk.

I løpet av kvelden skal rundt 80 forskjellige personer bære OL-fakkelen - vel å merke om OL-komiteen klarer å fullføre opplegget.

Et gigantisk sikkerhetsopplegg er ment å forhindre at seremonien kollapser i et kaos av demonstranter, motdemonstranter og voldelige kinesiske sikkerhetsvakter, slik verden ble vitne til i San Francisco, Paris og London.

Gatene er barrikadert, mens 1300 vakter fra Argentinas føderale politistyrke, 1500 fra havnepolitiet og 3000 betjenter fra trafikkpolitiet er blant dem som skal slå en jernring rundt fakkelens ferd i Buenos Aires.

OVERDØVET: Demonstrantene klarte nok en gang å sette sitt preg på fakkelstafetten, nå i Buenos Aires. Foto: DANIEL GARCIA / AFP
OVERDØVET: Demonstrantene klarte nok en gang å sette sitt preg på fakkelstafetten, nå i Buenos Aires. Foto: DANIEL GARCIA / AFP Vis mer

Politiet vil få nok å henge fingrene i. Mange demonstranter er for lengst på plass i den argentinske hovedstaden, og den rundt 14 kilometer lange ruta inkluderer blant annet en stor park, en etappe forbi presidentpalasset og en parade i verdens breieste aveny - Boulevard 9 de Julio.

Etter planen skal fakkelen også fraktes til vanns av en gruppe roere, fortrinnsvis mens den holdes tørr.

Den siste etappen skal foretas av den argentinske tennisstjerna Gabriela Sabatini.

Lover overraskelser

Demonstrantene har lovet en «varm velkomst», og en av iniativtakerne forteller at svært mange kommer til å delta.

- Det foreligger ikke planer om å stjele fakkelen eller å slukke flammen, men det kommer til å bli svært underholdene overraskelser langs ruta, sier Jorge Carcavallo til nyhetsbyrået AP.

Han forteller at aksjonene er planlagt sammen med de samme aktivistene som ledet an i San Francisco.

Fiaskofakkelen

image: Maradona droppet OL-fakkelen

Den verdensomspennende fakkelstafetten, som kinesiske myndigheter i nytalens navn har døpt «Harmoniens reise», har for lengst blitt en farse etter en rekke ulike aksjoner fra menneskerettighetsforkjempere fra hele verden.

I San Francisco på onsdag var fakkelvokterne blitt så engstelige og sikkerhetskrumspringene så omfattende at verken media, publikum eller fakkelbærerne selv klarte å følge med på hva som egentlig foregikk.

Den parodiske ferden ble kortet ned med rundt tre fjerdedeler, inkluderte et tre kvarter langt forsvinningsnummer og endte i ingenting da avslutningsseremonien plutselig ble avlyst etter først å ha blitt «flyttet til hemmelig sted» med buss i vestkystbyen.

Selv med det ekstreme sikkerhetsoppbudet klarte pro-Tibet-demonstranter å sette sitt preg på de få hundre meterne som faktisk ble gjennomført som planlagt av fakkelbæringen.

I Paris to dager tidligere førte de massive demonstrasjonene til at fakkelen måtte slukkes fire ganger.

I kveld skal Argentinas forsøk på en verdig seremoni pågå i rundt tre timer - etter planen.

Dagbladet.no kommer med mer.

image: Maradona droppet OL-fakkelen
<B>MANGE AKTIVISTER:</B> Folk som demonstrerer mot Kinas politikk i Tibet, Darfur og landets menneskerettighetsbrudd generelt er på plass også i Argentina.
<B>DUKKET ALDRI OPP:</B> Diego Maradona takket nei til å bære OL-fakkelen på den første etappen i hjemlandet.
<B>KINESERE FEIRER:</B> I Buenos Aires har også mange som ønsker fakkelen velkommen møtt fram.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media