Maraton for fred

President Yassir Arafat sender en fortropp av sine tre toppforhandlere til Oslo for å rydde av veien såre følelser overfor statsminister Ehud Barak. President Bill Clinton akter å drive aktiv mekling. Alt er duket for to døgns fredsmaraton i Oslo.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Arafat sender sin forhandlingsleder Yasser Abed Rabbo, sin nestkommanderende Abu Mazen og Oslo-veteranen Abu Ala som fortropp til Oslo. Palestinerne er såre på Israels statsminister, Ehud Barak, som har lovet mye, men ikke tatt de palestinske forhandlerne mer alvorlig enn at han først denne uka utnevnte sjefforhandler.

Palestinerne og israelerne ønsker å rydde opp i dette straks de kommer til Oslo.

Ny sjefforhandler

Barak har med seg sin nye forhandlingsleder, Oded Eran. Den overraskende utnevnelsen av Eran tolkes av iakttakere som et tegn på at Barak vil være sin egen sjefforhandler, noe palestinerne mener skaper ytterligere vansker. Barak har ellers med seg sin stabssjef og nære rådgiver, Danny Yatom.

Han gikk av som sjef for etterretningstjenesten Mossad etter blant annet et mislykket forsøk på å drepe en palestinsk Hamas-leder i Jordan.
Den «norske» rabbiner og statsråd Michael Melchior er i følget til Barak sammen med tidligere statsminister Shimon Peres. Men det er usikkert om utenriksminister David Levy vil vise seg.

Når Arafat kommer mandag ettermiddag, har han også med seg veteranene Nabil Shaath og Saeb Erekat.

Døgndrift

Både palestinerne og israelerne skal bo på Grand Hotel, hvor det er duket for forhandlinger natt og dag. Hit flytter også statsminister Kjell Magne Bondevik og utenriksminister Knut Vollebæk. Ambassadør Mona Juul og hennes stab i Utenriksdepartementets enhet for Midtøsten har satt møteplasser og praktiske opplegg i beredskap til bruk hele døgnet. Juuls ektemann, FN-utsending Terje Rød Larsen, vil også være en viktig tilrettelegger.

Clinton har hastverk

President Clinton vil drive aktiv mekling fra sitt midlertidige hovedkvarter i Plaza Hotell, noen kvartaler unna.
Han ønsker å møte Barak og Arafat ansikt til ansikt. Clinton har bedt om mest mulig frihet til å utøve eget diplomati. Tirsdag kom USAs utsending Dennis Ross til Israel med nyutnevnt ambassadør Martin Indyk, for å gjøre forarbeidet. De møtte både Barak og Arafat.

Clinton har forsøkt å forsikre seg om at han kan dra hjem fra Oslo med framgang i kofferten. Og det haster. Clinton ønsker en fredsavtale undertegnet før han går av om et drøyt år.

Diplomatiske kilder i Oslo tror ikke det vil komme noen felles erklæring fra møtet.

TILRETTELEGGER: Ekteparet Terje Rød Larsen og Mona Juul vil være sentrale i arbeidet med å legge forhandlingene til rette.
ARVTAKEREN: Mahmoud Abbas, alias Abu Mazen, er Arafats etterfølger.