Maraton-operasjonen i gang

Operasjonen på de siamesiske tvillingsøstrene som er sammenvokst i hodet har startet. Det kan ta hele 24 timer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mer enn 50 leger og sykepleiere har nå startet den lange, smertefulle og risikofylte operasjonen som skal splitte de to ettåringene som har felles blodårer i hjernen og sammenvokst hodeskalle.

Kan ta 24 timer

- Vi er optimistiske fra starten, sier Dr. Micheal Karpf, sjef ved UCLA Medical Center til AP.

Operasjonen på søstrene Maria Teresa og Maria de Jesus Quiej-Alvarez startet mandag natt, 01.49. Det var omtrent seks timer etter at de ble rullet inn på operasjonssalen klokka 20.00 lokal tid på Mattel Children's Hospital ved Universitetet i California.

Anestesipersonalet hadde da gjort seg klar til prosedyren og plassert pusteutstyr og intravenøst utstyr som skal gi jentene blod, medisiner og regulere blodtrykket.

Operasjonen kan ta opp til 24 timer.

- Vårt mål er å få de to tvillingene til å gå ut herfra hver for seg, kanskje ikke gå, men krabbe i alle fall, sier Dr. Henry Kawamoto jr. som er plastisk kirurg ved syhuset.

Kirurgene har laget ekstra hud i løpet av de siste ukene. Denne huden skal brukes til å dekke over det åpne såret de to kommer til å få i hodet.

Huden er laget ved å strekke pasientens hud med en liten utvidbar ballong plassert i hodet på de to.

Risikofull åpning av hodeskallen

I går natt klokka 05.00 hadde kirurgene fjernet en del av hodeskallen slik at hjernene og blodårene til jentene var tilgjengelig for videre arbeid, ifølge en uttalelse fra sykehuset.

Neste skritt, det mest risikofylte, er å dele blodårene som knytter forhodet til den ene jenta sammen med den andres bakhode.

Klokka 06.00 sa kirurgene at de forventet å jobbe i mist 10 timer til.

- Med en gang disse områdene er åpnet og tilgjengelige for oss, må vi koble de to systemene fra hverandre. Det store spørsmålet er hvordan de to hjernene vil reagere på det, sier kirurg Itzak Fried.

Om legene ikke klarer å redirigere blodstrømmene i hjernene til tvillingene er det fare for at de kan få slag.

Talskvinne ved UCLA, Roxanne Moster, sier at sykehuset ikke vil gå ut med mer informasjon før operasjonen er over.

Spente foreldre

Foreldrene til jentene, Wenceslao Quiej Lopez og Alba Leticia Alvarez, kysset dem ha det bra før operasjonen startet.

- Jentene smilte masse og ville leke, sier Moster.

Jentene er født på landsbygda i Guatemala. Den ideelle organisasjonen Healing the Children har hentet familien og fått operasjonen i stand. De fattige foreldrene har selv ingen mulighet til å dekke den.

Det medisinske personellet deltar på operasjonen gratis. Men sykehusregninga regner man likevel med kommer opp i 1,5 millioner dollar fordi det koster å låne utstyr og plass.

Sykehuset har opprettet et fond for å dekke omkostningene.

Jentene ble født 25. juli 2001, etter at moren hadde gått gjennom en åtte dager lang fødsel.

Legene sier at jentene tross alt har vært heldige. 40 prosent av de siamesiske tvillingene som fødes er døfødt. 35 prosent overlever bare til de er et år.

Det skjer bare i to prosent av tilfellene at siamesiske tvillinger er vokst sammen i hodet.

Legene har funnet ut at de to har helt adskilte hjerner. Det gir dem gode sjanser til å overleve.

VED GODT MOT: Foreldrene og legene har tro på at operasjonen skal gå bra. De er lite sannsynlig at jentene overlever om de ikke skilles.
FØR OPERASJONEN:</B> Over femti leger og sykepleiere deltar for å skille jentene.
LO OG SMILTE:</B> Jentene skjønner nok ikke så mye av hva som skal skje, men de var i godt humør før legene startet på jobben i natt.