Maratonguttens trener siktet for tortur

Skal ha hengt Budhia (6) fra taket og helt glovarmt vann på ham.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Treneren til den verdenskjente maratongutten Budhia (6) er arrestert og siktet for tortur av gutten.

Biranchi Das ble arrester i dag, etter at Budhias mor fant mistenkelige arr på kroppen til den spinkle gutten, og kontaktet politiet i den indiske byen Bhubaneshwar.

– Biranchi slo ham regelmessig, fortalte mor til Budhia, Sukanti Singh, til journalister utenfor politistasjonen i dag.

– En gang hengte han Budhia opp i en takvifte, og helte varmt vann å kroppen hans, sier moren ifølge AP.

Underernært

Budhia ble kjent verden over da han som fireåring løp et sju mils maraton, men måtte bryte på grunn av ekstrem utmattelse. Han hadde da løpt 6,5 mil på sju timer og to minutter. Da en lege undersøkte ham etter løpet viste det seg at gutten hadde hjerteproblemer. Han var også underernært og blodfattig. Det hele ble møtt med massive protester fra medisinsk personell og menneskerettighetsorganisasjoner, og myndighetene forbød gutten å delta i videre løp.

Trass forbudet gikk Das inn for at gutten skulle fortsette løpingen, og Budhias mor har hele tiden støttet trenerens arbeid. Da indisk politi i juni sperret veien for gutten, for å forhindre at han skulle delta i en 50 mils marsj fra Bhunbaneshwar til Calcutta, sto Sukanti Singh i bresjen for en motprotest.

I dag har hun fått politibeskyttelse mot treneren, som hun hevner har truet både henne og sønnen på livet.

HEVDES TORTURERT: Seks år gamle Budhia Singh skal ha blitt torturert av treneren Biranchi Das. Foto: AFP/SCANPIX
HEVDES TORTURERT: Seks år gamle Budhia Singh skal ha blitt torturert av treneren Biranchi Das. Foto: AFP/SCANPIX Vis mer

– Konspirasjon

– Anklagene er en konspirasjon mot meg som er klekket ut av departementet for barns rettigheter, sier Das, som benekter torturanklagene.

Departementet for barns rettigheter har tidligere fordømt Das trening av gutten og maratonløpingen de mener er tortur i seg selv.

Das har trent gutten i to år. Budhias far døde da gutten var sju måneder gammel, og moren skal ha forsøkt å selge Budhia for 800 rupier eller rundt 100 kroner da Das møtte familien. Ifølge Das selv har han tatt seg av Budhia som om han var hans egen sønn.

Sukanti Singh mener derimot at treneren tjener grovt på gutten, og ikke deler med familien.

- Han tjener godt på min sønns slit, men har gitt meg svært lite, sier hun ifølge AP.

MOTPROTEST: Da politiet sperret veien for å forhindre at Budhia deltok i en marsj i juni, satte gutten, moren, treneren og rundt 50 andre seg ned i veien i motprotest.
MOR OG SØNN: Her Sukanti Singh og sønnen Budhia. Moren har tidligere støttet opp om maratonløpingen, trass forbud fra myndighetene.