Maratonmøte i Midtøsten

Taba: I dag møttes palestinere og israelere til nye forhandliger. Palestinerne har på forhånd varslet «seriøse forhandlinger». Møtet skal vare i ti dager.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Partene møttes til nye forhandlinger i den egyptiske byen Taba ved kysten av Rødehavet søndag.

Palestinerne varslet «seriøse forhandlinger» like før møtet startet, selv om begge partene har påpekt at det er store gap mellom dem på sentrale spørsmål.

Møtet i Egypt betegnes som et «maratonmøte» fordi målet skal være å vekke liv i fredsprosessen igjen før det israelske valget 6. februar.

Konservative mest populære

Knappe to uker før valget i Israel ligger Likuds Ariel Sharon høyest på meningsmålingene. Sharon har sagt at Oslo-avtalen ikke lenger vil gjelde, dersom han blir Israels nye statsminister.

Samtalene i Taba begynte etter at den israelske utenriksministeren, Shlomo Ben Ami, ankom søndag kveld med sin delegasjon.

Palestinernes delegasjon ledes av den palestinske nasjonalforsamlingens overhode, Ahmed Qorei. Qorei var en av hovedarkitektene bak Oslo-avtalen.

- Vi er klare for seriøse forhandlinger, men ikke klare for å forlate fundamentet for forhandlingene, nemlig FN-resolusjonene 242 og 194, hvor prinsippet om «land for fred» er nedfelt, sa den palestinske forhandleren Nabil Shaath. Shaath er en av Yasser Arafats nærmeste rådgivere.

Palestinernes referanse til FN-resolusjonene betyr at følgende krav står ved lag:

- Overlevering av alt arabisk land som ble okkupert av israelerne i 1967, i bytte for fred.

- Palestinske flyktninger skal ha rett til å vende tilbake til sine opprinnelige hjem i Israel.

Da Israels utenriksminister, Shlomo Ben Ami, fikk spørsmål om hva han ventet å få ut av forhandlingene, svarte han: «Det beste.»

(NTB)