Maratonrettssaken starter mandag. Men nå krever advokat at retten utsetter Lime-saken

Rettssaken starter i neste uke og er planlagt å vare i et halvt år.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Advokat Mette Yvonne Larsen er forsvarer for Oslo-advokaten Shahzad Nazir som er tiltalt i Lime-saken. I går sendte hun en begjæring til Oslo tingrett hvor hun ber retten utsette hele saken. Rettssaken skal etter planen starte mandag neste uke.

Bakgrunnen for begjæringen er at Høyesterett i forrige måned slo fast at politiet må slette avlyttede samtaler mellom Nazir og hans klient, hovedtiltalte Sajjad Hussain. Totalt 13 personer er tiltalt, og det er satt av et halvt år til rettssaken. De alvorligste tiltalepunktene er menneskehandel og sosial dumping, og påtalemyndigheten har varslet at de vil kreve 103 millioner kroner inndratt.

- Håpløst Politiet startet skjult etterforskning i saken, blant annet med telefonavlytting, i februar 2014. Politiet avlyttet da samtaler mellom Hussain og Nazir. Som følge av avlyttingen oppstod det mistanke mot advokaten om medvirkning til grov menneskehandel. Men Høyesterett slo fast at politiet gikk for langt da de avlyttet Nazir før han hadde status som mistenkt.

- Høyesterett har slått fast at bevisene må slettes, men det har ikke skjedd. Det er håpløst når påtalemyndigheten ikke retter seg etter Høyesterett. Som forsvarere kan vi ikke gå i retten og bruke beviser som Høyesterett har slått fast at er ulovlig hentet inn, og derfor ber vi om at saken utsettes, sier Larsen til Dagbladet.  

Statsadvokat Geir Evanger sier begjæringen er uforståelig for påtalemyndigheten.

- Etter vår mening er det ikke gitt noen reell begrunnelse for hvorfor det er nødvendig at saken utsettes, skriver Evanger i en e-post til Dagbladet.

Omkamp Evanger forsøker nå å gå rettens vei for å forhindre at én spesifikk samtale blir slettet. Han har sendt begjæring til Nedre Romerike tingrett om at de skal vurdere innholdet av en vedlagt samtale mellom Nazir og Sajid Hussain, for å avgjøre hvorvidt samtalen er en klientsamtale. Han ønsker ikke å kommentere denne begjæringen overfor Dagbladet.

FORSVARER: Mette Yvonne Larsen. Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET
FORSVARER: Mette Yvonne Larsen. Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET Vis mer

Jørgen Løvdal, som er medforsvarer for Nazir, mener statsadvokatens nye begjæring gjør at Nazir blir rettsløs.

- Kjennelsen før jul blir bortkastet. Vi mener at saken helt klart ble avgjort i forrige måned, og det framgår klart av premissene at sletteplikten gjelder den samtalen som statsadvokaten ber tingretten om vurdering av, sier Løvdal til Dagbladet.

Uavhengig av utfallet av Nedre Romerike tingretts avgjørelse, tror forsvarerne at den siden som ikke får medhold vil anke avgjørelsen.

- Hovedforhandling i saken kan etter vårt skjønn ikke avholdes før dette spørsmålet er endelig avklart, sier han.

Det er ventet at Nedre Romerike tingrett tar stilling til statsadvokatens begjæring førstkommende fredag.

Rettssaken starter neste uke Shahzad Nazir, som ledet eget firma med flere ansatte i Oslo, ble pågrepet av politiet 9. september 2014 og varetektsfengslet.

TILTALT: Advokat Shahzad Nazir nekter straffskyld for å ha medvirket til tvangsarbeidet som ifølge påtalemyndigheten skal rammes av menneskehandel-paragrafen. Nazir er tiltalt etter den såkalte mafiaparagrafen, Straffelovens § 60a. Arkivfoto: Dagbladet
TILTALT: Advokat Shahzad Nazir nekter straffskyld for å ha medvirket til tvangsarbeidet som ifølge påtalemyndigheten skal rammes av menneskehandel-paragrafen. Nazir er tiltalt etter den såkalte mafiaparagrafen, Straffelovens § 60a. Arkivfoto: Dagbladet Vis mer

Det ble den gang gjort omfattende ransakinger både i lokalene til Nazirs advokatfirma i Oslo sentrum og hjemme i huset hans i Bærum. Begge steder tok etterforskerne med seg kassevis med dokumenter og elektroniske lagringsmedier.

På grunn av 35-åringens advokatstatus måtte beslagene først forsegles og gjennomgås av Oslo tingrett før etterforskerne fikk tilgang til materiale relevant for Lime-saken.

Ifølge tiltalen er Nazir tiltalt for medvirkning til grov menneskehandel som ledd i virksomheten til en organisert kriminell gruppe.

Lime-saken:

• Politiet og flere offentlige etater gikk i fjor høsten 2014 til aksjon mot 19 Lime-butikker i Rælingen, Oslo, Bærum, Asker, Sandefjord, Larvik og Ski, og en rekke privatadresser.

• 13 personer er tiltalt for organisert kriminalitet og menneskehandel. De står blant annet tiltalt for vold, trusler, misbruk av sårbar situasjon eller annen utilbørlig atferd for å ha utnyttet en person til tvangsarbeid.

(NTB/Dagbladet)

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer