SKOGBRANN: Sverige rammes av den største skogbrannen i moderne tid. Videoen viser både brannvesen og gründeren Marco kjøre inn i flammene i Ängla-området. Video: Marco Hassoldt / Expressen /Almunge Brandstation Vis mer Vis mer Vis mer

Skogbrannene i Sverige

Marco kjemper for levebrødet sitt. Her kjører han inn i flammehavet

Skogbrannene fortsetter å herje i Sverige.

I 21-tida onsdag kveld dro Marco Hassoldt ut på nok en branninspeksjon for å forsikre seg om at villmarksresorten han driver i Ängra i Sverige ikke var i fare.

Den utslitte svensken har kjempet mot skogbranner i området i en hel uke, og videoen over viser det første møtet mellom Hassoldt og flammene.

- På grunn av røyken skjønte vi at det var en ny brann på gang, og den så ut til å være ganske nært. Det blåste en del, så jeg slang meg i bilen med en gang for å sjekke, forteller Marco på telefon til Dagbladet.

Etter å ha kjørt noen hundre meter fikk Marco seg et syn som var verre enn fryktet, et hav av flammer som bredte seg over bilveien. Brannen var på dette tidspunktet cirka 800 meter fra resortanlegget hans.

- Dette er levebrødet vårt

Klokka 02 natt til torsdag dro svensken ut på en ny inspeksjonsrunde. Da kjente han en klump i halsen.

- Det hadde blåst kraftig, og vi oppdaget at brannen ikke var mer enn 400 meter unna. Vi skjønte at det ikke gikk bra, forteller han til Dagbladet.

Fram til dette hadde Marco og to gjester slukket for hånd fra morgen til kveld. På grunn av de knappe ressursene fikk han utdelt to 2000-liters tanker med vann, slik at han kunne slokke på egen hånd med slange. Det var ikke tilstrekkelig.

- Vi var nødt til å ringe etter hjelp, og den kom innen 15 minutter. Brannen ble slukket så godt det lar seg gjøre, men det blusser stadig opp, så vi har holdt på i noen dager, forteller han til Dagbladet.

Marco har sovet 20 timer den siste uka, med en sliten stemme forteller han Dagbladet om en usikker framtid. Resorten var fullbooket fram til august, men nå har de ringt og annullert alle bookingene de kan.

- Framtida er den største bekymringa vår. Vi jobber med dyr som bor i naturen i området her, hvordan det står til med dem nå, det vet vi ikke. Dette er levebrødet vårt, den eneste inntekten vi har, nå er alt usikkert, avslutter Marco som skal ut igjen for å fortsette å slokke brannen på andre sida av ei elv som renner 20 meter fra huset.

BRENT: Store skogsområder har blitt brent ned. Det er den største skogbrannen i Sverige i morderne tid. Foto: TT / NTB Scanpix
BRENT: Store skogsområder har blitt brent ned. Det er den største skogbrannen i Sverige i morderne tid. Foto: TT / NTB Scanpix Vis mer

Kjemper natt og dag

Brannmannskaper i Sverige kjemper mot den største skogbrannen i landet i moderne tid, fastslår myndighetene i Gävleborgs län.

Så langt dekker skogbrannene i Sverige et område på mer enn 25.000 hektar. Antallet branner har sunket kraftig de siste dagene, men fortsatt står store områder i flammer. Den største brannen herjer i områdene ved Ljusdal, rundt 30 mil nordvest for Stockholm, melder NTB.

- Vi kjemper mot den største brannen i moderne tid. Den er et skikkelig beist, sa landshøvding Per Bill i Gävleborgs län på en pressekonferanse mandag.

Mandag morgen var 30 spesialtrente soldater fra Frankrike på plass, og svenskene får nå hjelp av blant annet Polen, Danmark, Tyskland, Østerrike, Portugal, Italia og Litauen. Norge har bidratt med ti slukkingshelikoptre og annet materiell og mannskap.

SKOGBRANN: Brannvesenet og myndighetene i Sverige sier de ikke har kontroll over de rundt femti brannene som herjer i landet. Video: CNN Vis mer

Lokale helter

Facebooksidene til det lokale brannvesenet Almunge Brandstation kryr av meldinger fra takknemlige innbyggere som hyller heltene.

Hver dag deler de nye videoer og bilder fra det kritiske slukningsarbeidet.

I videoen øverst i saken får du blant annet se en av brannbilene på utrykning for å redde to beltebilførere som var fanget i flammene mellom Ängra og Kärbole, i forrige uke.

- Ta det rolig her, det er jævlig dårlig sikt, det brenner faen meg over alt, roper en av brannmennene på radioen.

BRANN: Disse bildene, tatt av Den europeiske romfartsorganisasjonen ESA og sluppet i går, viser de enorme skogbrannene fra verdensrommet. Foto: ESA
BRANN: Disse bildene, tatt av Den europeiske romfartsorganisasjonen ESA og sluppet i går, viser de enorme skogbrannene fra verdensrommet. Foto: ESA Vis mer

Johan Jansson er en av brannmennene som var med på beltebil-redningen.

- Vi slukket et annet sted, men så fikk vi melding om at vi måtte slippe alt vi hadde fordi to belteførere satt fast i et område, forteller han til Dagbladet.

Utrykningen gikk bra, og både førere og beltebiler ble berget til sikker mark, det fikk stor respons på facebooksiden til brannstasjonen:

«For noen utrolige bilder. At dere er med og kjemper for alles sikkerhet er fantastisk. Dere er virkelig helter. Heder, respekt og kjærlighet til dere», skriver en.

«Dere er helter, vi er engstelige for dere og vi tenker på familiene deres. Takk for motet dere viser», skriver en annen.

Brenner i alle retninger

Etter flere dagers redningsarbeid har Jansson nå fått en pause. På telefon fra Sverige forteller brannmannen om en tøff uke.

- Jeg har aldri opplevd noe liknende, uansett hvilken retning vi titter, så ser vi brann, sier Jansson til Dagbladet.

- Det kommer til å brenne kjempelenge før man har mulighet til å slokke. Nå slukker vi bare i kantene for at det ikke skal spre seg. Arbeidet har gått bra, men dette er stort og det er viktig å stille opp og hjelpe til når man kan, fortsetter han.