Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Marco Rubio fikk kjeft etter Norge-blemme. Snublet igjen da han skulle rette den opp

Presidentkandidat Marco Rubios Bernie-stikk gikk i stå.

KANDIDAT: Marco Rubio er en populær kandidat hos partiledelsen i Det republikanske partiet, og så langt den tredje mest populære på meningsmålingene. I valgkampen har han brukt mye tid på å poengtere og bruke sin utenrikspolitiske kompetanse. Når det kommer til Skandinavia, har han imidlertid bommet litt. Foto: REUTERS/Aaron P. Bernstein/NTB Scanpix
KANDIDAT: Marco Rubio er en populær kandidat hos partiledelsen i Det republikanske partiet, og så langt den tredje mest populære på meningsmålingene. I valgkampen har han brukt mye tid på å poengtere og bruke sin utenrikspolitiske kompetanse. Når det kommer til Skandinavia, har han imidlertid bommet litt. Foto: REUTERS/Aaron P. Bernstein/NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Republikanernes presidentkandidat Marco Rubio (44) ligger som nummer tre på de nasjonale målingene bak mye omtalte Donald Trump og Ted Cruz.

I den lange nominasjonskampen, som starter for alvor med de første nominasjonsmøtene i Iowa på mandag, har Rubio gang på gang understreket hvilken utenrikspolitisk kompetanse han har i forhold til sine konkurrenter.

Ifølge Politico har Rubio i sine taler ofte referanser til komplekse globale problemer, som detaljer i atomavtalen med Iran og Kinas framferd i Sør-Kina-havet.

Det er imidlertid ett område Rubio har snublet på et par ganger nå: Skandinavia.

Bernie-felle Begge gangene har vært i hans omtale av demokratenes presidentkandidat Bernie Sanders (74). Sanders omtaler seg selv som sosialdemokrat og har flere ganger trukket fram de skandinaviske landene som forbilder for helse- og sosialpolitikk.

Når Marco Rubio derfor har fått spørsmål om sin motkandidat hos Demokratene, som ligger som nummer to på de nasjonale målingene i nominasjonskampen bak Hillary Clinton - har han flere ganger trukket fram Norge.

- Bernie Sanders burde heller stille som president i Norge, sa han under et velgerarrangement i Bettendorf i delstaten Iowa forrige mandag, skriver Des Moines Register.

Han gjentok et liknende budskap under et partiarrangement i Nashua i delstaten New Hampshire i helga.

- Jeg tror Bernie Sanders er en topp presidentkandidat - i Norge.

- Jeg vil ikke bli kalt nordmann, jeg har ingenting imot Norge. Vi har en veldig god kandidat til dere: Bernie Sanders, sa Rubio ifølge The Hill.

De fleste av dere har sikkert oppdaget blemma allerede, all den tid Norge fortsatt er et konstitusjonelt monarki og ikke har president. 

Det gikk egentlig ikke stort bedre da han skulle rette opp feilen.

Sverige Under et valgkamparrangement i Des Moines i Iowa i går gjentok Rubio budskapet, men innrømmet at han hadde bommet om Norge.

- I det minste innrømmer han at han er sosialist. Jeg tror Bernie Sanders er en god presidentkandidat ... for Sverige. Jeg sa Norge, men har fått litt kjeft fra nordmennene, sa Rubio ifølge Politico.

Så spørs det om han også får kjeft fra svenskene, hvor kong Carl Gustaf er øverste leder.

Den lille skandinaviske blemma betyr neppe mye for Rubios kandidatur i kampen om å bli republikanernes presidentkandidat. På mandag er de første nominasjonsmøtene i Iowa, før det fortsetter med primærvalg i delstaten New Hampshire uka etter.

SOSIALDEMOKRAT: Bernie Sanders er en selveklært sosialist og sosialdemokrat, og har de skandinaviske modellene som sine forbilder. Foto: EPA/Justin Sullivan / POOL / NTB Scanpix
SOSIALDEMOKRAT: Bernie Sanders er en selveklært sosialist og sosialdemokrat, og har de skandinaviske modellene som sine forbilder. Foto: EPA/Justin Sullivan / POOL / NTB Scanpix Vis mer

På gjennomsnittsmålingene nasjonalt, har Rubio en oppslutning på 11,8 prosent. Det samme har han på gjennomsnittsmålingene i Iowa.

Rubio annonserte sitt kandidatur i mai i fjor, og har i flere måneder vært nummer tre på meningsmålingene blant de republikanske kandidatene.

Etablert Selv om Rubio er blant de yngste kandidatene er Florida-senatoren sett på som en mer etablert og spiselig kandidat hos partiledelsen enn hovedrivalene Cruz og Trump.

Det har derfor blitt hevdet flere ganger at støtten mot blant annet Trump på et eller annet tidspunkt vil smuldre hen, og anerkjente eksperter som Nate Silver har hevdet at han har små sjanser til å faktisk bli republikansk presidentkandidat.

En kandidat som Rubio har derfor hele tida blitt nevnt som en kandidat som kan komme når det virkelig blir alvor og amerikanerne avlegger sine første stemmer på mandag.

Trumps ledelse har imidlertid bare sett ut til å øke.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media