Marcus (9) skulle trekke tre tenner. - Tannlegen trakk elleve

- Det vonde er borte, men samtidig er det mye annet som er borte også.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I desember i fjor forstod Trude Arntsen fra Elverum at sønnen Marcus Bakken (9) hadde smerter i munnen. Sønnen er handikappet og har ikke språk, men likevel oppfattet Trude at nye tenner presset på tre melketenner som ikke løsnet.

- Han tok seg til munnen, og fikk ikke sove. Jeg så at han hadde det vondt, sier Trude til Dagbladet.

- Maste meg til timen På grunn av Marcus' lidelse må han ha narkose når han trekker tenner. I desember i fjor bestilte derfor Trude bestilte en time hos Elverum tannklinikk.

- Jeg fikk til svar at han kunne få time rett før påske. Det var ikke godt nok. Derfor purret jeg på tannklinikken for å få en time hos sjukehuset i Elverum, sier hun.

Hun sier at hun omsider greide å mase seg til en time 1. februar i år.

- Jeg fikk bli med Marcus inn på operasjonsstua, og viste legen hvilke tre tenner jeg mente han hadde vondt i, og burde trekkes.

- Jeg gikk derfra, men etterpå fikk jeg ungen min tilbake uten tenner i munnen, fortsetter hun.

- Trakk elleve tenner Legen hadde ikke bare trukket tre av Marcus' tenner. Han hadde trukket elleve, sier Trude.

- Jeg ble fortalt at de hadde tatt elleve tenner og at de håpet de nye tennene ville komme tilbake fort. Noen annen forklaring fikk jeg ikke, hevder hun.

- Jeg opplever dette som en slags straff for at jeg krangla meg til timen, fortsetter hun.

Trude forteller at sønnen nå ikke kan spise vanlig mat.

- Det vonde er borte, men mye annet er borte også. Jeg er sjokkert over behandlinga vi har fått, sier hun til Dagbladet.

Klager til Fylkesmannen Ifølge Østlendingen, som først omtalte saken, har Trude nå klaget behandlingen inn til Fylkesmannen.

- Vi klager behandlingen som sønnen min har fått til Fylkesmannen. Vi ønsker at dette skal bli en sak for helsetilsynet. Jeg opplever at det er gjort et overgrep mot Marcus. Jobben deres er å ta folks helse på alvor og prøve å hjelpe. Det har de ikke gjort nå, sier Trude til Østlendingen.

- Beklagelig Fylkestannhelsesjef i Hedmark fylkeskommune, Claes Næsheim ønsker ikke å kommentere saken eller klagen som er sendt til Fylkesmannen.

- Som fylkestannlege kan jeg ikke kommentere enkeltsaker. Dessuten kjenner jeg ikke denne saken utover at jeg ble kontaktet av Østlendingen i går. Men uansett er det sterkt beklagelig at en mor har denne opplevelsen. Det synes jeg er leit, sier Næsheim til Dagbladet.

Han sier også at alle saker der det kan ha oppstått misforståelser er noe å ta lærdom av.

- På generelt grunnlag kan jeg si at det kan oppstå kommunikasjonssvikt om tannbehandling i narkose. Det er trist. Tannhelsearbeidere i alle saker som har noe med omdømme å gjøre  - der det gis inntrykk av at vi driver feil praksis -  kan bare lære av det som har skjedd, slik at vi unngår situasjoner der det oppstår misforståelser seinere, sier Næsheim.