- GRUSOMT:  Maren Jansson Haverstad (20) ble begravet halvannen meter under snøen etter et snøskred, og fryktet det verste. Her sammen med turkamerat Sindre Henriksen. Foto: Privat
- GRUSOMT: Maren Jansson Haverstad (20) ble begravet halvannen meter under snøen etter et snøskred, og fryktet det verste. Her sammen med turkamerat Sindre Henriksen. Foto: PrivatVis mer

Maren (20) lå begravd i snøen i ti minutter: - Det svartnet for meg

Student-gjeng overlevde snøskred i Lofoten. Nå advarer de andre mot å legge ut på tur uten skredutstyr.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I kveld har vennegjengen på fem brukt tid på å snakke sammen om den dramatiske episoden tidligere i dag.

Studentene var på tur opp fjellsiden på Kvittinden i Vågan kommune ved 12-tida da snøskredet inntraff. Etter å ha tatt seg opp 400-500 høydemeter bestemte de seg for ikke ta seg lengre opp i fjellsiden ettersom sikten og været var dårlig.

- Vi bestemte oss for å snu på grunn av det dårlige været. Sekunder før skredet gikk, så vi at det var en farlig situasjon og snudde. Det var en kollaps i snøen som utløste skredet. Vi hørte et tydelig drønn, sier Håkon Eggebø (23) til Dagbladet.

Da skredet gikk var det to i følget som befant seg litt lengre ned i fjellsida. De tre på toppen ble kastet rundt av snømassene og ble med cirka 150 meter nedover. De to lenger ned i bakken ble også tatt.

- Det var forvirrende og ubehagelig, sier Eggebø, som var en av dem på toppen.

- Jeg ble veldig overrasket, men fokuserte hele tiden på å skape en luftlomme.

Det var Adresseavisen som først omtalte saken.

Full forvirring Da skredet hadde gått hadde flere av turvennene mistet hverandre. Maren Jansson Haverstad (20) var begravet halvannen meter under snøen. Even Nyhus (21) og Sindre Henriksen (20) kom seg fri fra skredet i nærheten av der Maren var begravet. De to siste kom seg selv opp fra skredet, men var kommet bort fra de andre i gruppa ettersom de var kommet lenger ned i fjellsiden enn de andre.

- Vi trodde det bare var oss to som hadde kommet opp av skredet, sier Even Nyhus.

Deretter ringte Sindre nødetatene samtidig som Even begynte å leite etter Maren. Heldigvis for gruppa var alle utstyrt med spade, søkestang og sender og mottaker-utstyr.

- Det tok ikke så lang tid før jeg fant Maren med skredsøkerutstyret. Det sto at hun var på to og en halv meter, men det var heldigvis mer enn den faktiske dybden. Deretter begynte jeg å grave raskt, sier Nyhus.

 UBEHAGELIG OPPLEVELSE:  Vennegjengen på fem fikk plutselig bruk for skredsøkutstyret de hadde med seg i dag. Fra venstre: Even Nyhus, Håkon Eggebø, Maren Jansson Haverstad og Roy-Remy Magnus Jensen Hopland. Foto: Privat
UBEHAGELIG OPPLEVELSE: Vennegjengen på fem fikk plutselig bruk for skredsøkutstyret de hadde med seg i dag. Fra venstre: Even Nyhus, Håkon Eggebø, Maren Jansson Haverstad og Roy-Remy Magnus Jensen Hopland. Foto: Privat Vis mer

- Jeg ble overrasket over hvordan jeg klarte å holde roen og bare handle logisk. Jeg var veldig glad for at jeg hadde trening i både førstehjelp og skredsøk, slik at jeg handlet mer på refleks. Samtidig som jeg hadde i bakhodet at det var en av mine beste venninner jeg sto å gravde etter, legger han til.

I løpet én time i dag ble åtte personer rammet av snøskred.

- Viser hvor viktig utstyret er Maren Jansson Haverstad (20), som lå begravet under snøen i ti minutter, beskriver det hele som en grusom opplevelse.

- Det er en opplevelse du ikke vil ha. Du aner ikke hvor de andre er, og det var grusomt, sier hun.

Mens hun lå begravet under snøen kjente hun at armen ble truffet av en søkepinne. Likevel var hun ikke trygg på at hun ville bli reddet.

- Jeg følte deres bevegelser på snøen over meg, og trodde de ikke hadde kjent at søkepinnen traff noe og gikk videre. Da svartnet det litt for meg. Jeg fryktet det verste, sier Maren.

Men etter cirka ti minutter ble hun gravd fri og dermed kom alle fra det uten store skader. Etter den dramatiske hendelsen ønsker vennegjengen å advare andre mot å legge ut på tur uten utstyr.

- Hvis vi ikke hadde hatt det i dag, hadde vi vært helt «lost». Det er helt essensielt i tillegg til at du vet hvordan du kan bruke det, og at alle har det på seg, sier Maren Jansson Haverstad.

- Skredutstyr er livsviktig, og det har vi fått erfare i dag. Det er dyrt, men det er ingen pris sammenlignet med hva konsekvensene kan være å dra ut på tur uten utstyr, legger Even Nyhus til.