MANGE FORSØK:  Maren Oftebro (21) forsøkte på mange forskjellige måter å tilpasse seg kravene fra Snøheim turisthytte, men til ingen nytte. Foto: Mari Hult.
MANGE FORSØK: Maren Oftebro (21) forsøkte på mange forskjellige måter å tilpasse seg kravene fra Snøheim turisthytte, men til ingen nytte. Foto: Mari Hult.Vis mer

Maren Oftebro mistet jobben fordi hun er veganer

- Passer ikke inn på vårt kjøkken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Maren Oftebro (21) søkte for kort tid sida på sommerjobb ved Snøheim turisthytte på Dovrefjell, som er drevet av Den Norske Turistforening (DNT).

Oftebro er vegan, og under kategorien «interesser», i CV-en 21-åringen la ved da hun søkte vikariatet, oppga hun «matlaging/veganisme». Oftebro la også ved at hun tidligere har jobbet på den veganske restauranten Resept.

Etter kort tid fikk hun svar på mail fra bestyrer, Kjell Hjelleødegaard, ved Snøheim turisthytte, som ønsket å vite hvilken periode hun kunne jobbe, skriver Norsk vegansamfunn, som først omtalte saken.

Fikk jobbtilbud Oftebro svarte på hvilken periode hun var tilgjengelig, og tilbake fra bestyrer fikk hun et jobbtilbud i denne perioden, som hun takket ja til og 21-åringen fikk deretter tilsendt en arbeidskontrakt i posten.

I denne kontrakten ble det spesifisert at Oftebro måtte bo på turisthytta under arbeidsperioden, og at hun måtte spise den maten som ble servert.

Da lurte Oftebro på hvordan praksisen rundt det at hun er veganer skulle løses - hun lurte på om kjøkkenet kom til å servere vegansk mat, hvis ikke det var tilfellet så tilbød hun seg å ta med mat selv.

Deretter kom det en e-post fra bestyreren ved Snøheim turisthytte som mildt sagt overrasket Oftebro.

«Dette at du er veganer passer nok ikke inn på vårt kjøkken da min kone som er ansvarlig kokk på Snøheim lager all mat til de ansatte. At noen trenger spesialmat medfører masse ekstra arbeide i en ellers travel hverdag. Det er heller ikke tillatt å ta med egen mat da dette ikke er tillatt fra Mattilsynets regelverk. Vi må derfor annullere din ansettelse og du bør for ettertiden opplyse om ditt spesielle behov tidligere i søkeprosessen. Vi beklager så mye.»

- Svært skuffet Oftebro, som tidligere blant annet har jobbet på en lodge ute i ødemarka i Canada, hvor forsyninger ble levert med fly to-tre ganger i uka, har aldri tidligere vært borti en situasjon som denne.

- Jeg ble naturlig nok svært skuffet, både over den kontante måten den var formulert på, på at jeg fikk et slikt avslag fordi jeg er veganer og selvfølgelig fordi jeg ikke fikk jobben. Jeg hadde gledet meg til en slik type jobb her i Norge, sier Oftebro til Dagbladet.

Hjelleødegaard utdyper overfor Dagbladet hvorfor Oftebros vikariat ble annullert.

- Vi valgte å annullere jobbtilbudet fordi slike krav griper så mye inn i arbeidssituasjonen til kjøkkenpersonalet. Vi har ikke noen problemer med å takle veganere eller vegetarianere, men i en travel hverdag er det ikke tid til å takle det rent arbeidsmessig å lage to forskjellige menyer til våre ansatte, sier Hjelleødegaard til Dagbladet.

- Men Oftebro tilbød å ta med seg egen mat og tilberede den selv?

- Ja, men det er dessverre slik at det ikke er lov til å med egen mat. All mat må merkes, og om dette hadde blitt oppbevart på kjølelageret vårt, ville vi fått en ripe i lakken av Mattilsynet, sier bestyreren.

Mattilsynet ser ikke problemet Mattilsynet forteller til Dagbladet at de ikke ser problemet som bestyreren viser til.

- Jeg klarer ikke å se at Mattilsynets regelverk skal ha noe med dette å gjøre. I tillegg ville vi etter all sannsynlighet godkjent et særskilt arbeidsforhold som dette. Ja, det er korrekt at all kommersiell mat må merkes, men da er det bare å merke maten som er medbragt ved dette særskilte tilfellet også, sier sjef for distriktskontoret ved Mattilsynet i Gudbrandsdal, Øyvind Gaden, til Dagbladet.

- Jeg ser på ingen måte at vårt regelverk skal være en skranke i denne saken. Dette er en mellom arbeidsgiver og arbeidstaker som de kunne ha løst seg, sier Gaden.

Da bestyreren blir konfrontert med disse uttalelsene fra Mattilsynet, blir han overrasket, og kommer med et nytt argument som han ikke har nevnt i tidligere samtaler med Dagbladet.

- Ja, men i tillegg ønsker vi ikke at en person skal gå inn på kjøkkenet vårt og lage sin egen mat her med samme utstyr som vi lager mat til våre gjester. Jeg sier ikke at hun er uhygienisk og grisete, men vi vil gjerne at kjøkkenpersonalet, som har sine retningslinjer i forhold til kjøkkentjenesten, har kontroll på renholdet, sier bestyreren til Dagbladet.

Tilbød å ta med stormkjøkken Da Maren Oftebro fikk e-posten med annullering av jobbtilbudet, sendte hennes mor, Liv Herdis Oftebro, en e-post til både Snøheim og DNT sentralt med forslag til både praktiske og kreative løsninger på det Snøheim definerte som et problem.

Dersom det ikke fantes muligheter til å tilberede noe tileggsmat på et kjøkken innendørs, var et av forslagene at Maren kunne ta med stormkjøkken og bruke utendørs. Oftebro er vant med både vær og vind og kuldegrader etter oppholdet i Candada, og så ikke dette som noe problem.

Heller ikke dette fikk Hjelleødegaard til å forandre mening, og forteller til Dagbladet at han faktisk overså forslaget fra Oftebro.

- Det forslaget virket komisk på meg. At hun skal lage mat ute i vær og vind her blir for dumt. Jeg valgte bare å overse det siste forslaget, sier han til Dagbladet.

- Burde dere gjort mer for å forsøke å løse denne situasjonen?

- Vi beklager dette ovenfor vedkommende, og vi beklager at hun ikke har opplyst dette før. Nå er jeg er egentlig ikke interessert i å diskutere dette noe mer, sier Hjelleødegaard.

Kontaktet advokat Norsk Vegansamfunn er skuffet over hvordan saken er blitt håndtert.

- Et vegansk kosthold kan med enkle grep tilpasses også på et mindre kjøkken, og krever ikke spesialprodukter. Kornvarer, ris, poteter, grønnsaker, bønner, linser, krydder osv har vel alle turisthytter tilgang på. Snøheim kunne med litt fleksibilitet valgt å servere kjøtt og andre animalske produkter ved siden av middagene, slik at Maren kunne deltatt på fellesmåltidene, sier leder i Norsk Vegansamfunn, Marte Munkeli, til Dagbladet.

- Maren ble aldri spurt om hun hadde spesielle behov med tanke på kosthold eller annet før de ga henne tilbud om ansettelse. De må innse at det ikke lenger er slik at man kan ta for gitt at alle friluftsinteresserte spiser kjøttkaker, brunost og kvikklunsj, sier Munkeli.

Maren Oftebro ønsker nå å føre saken videre gjennom en advokat.

- Jeg er naturlig nok skuffet. Det er trist at det å være veganer her blir problematisert og brukt mot meg som argument til å annullere en arbeidsavtale. Jeg har engasjert advokat som nå tar saken videre, sier Maren til Dagbladet.

 UVANT:  Oftebro, som tidligere blant annet har jobbet på en lodge ute i ødemarka i Canada, hvor forsyninger ble levert med fly to-tre ganger i uka, har aldri tidligere vært borti en situasjon som denne. Foto: Mari Hult.
UVANT: Oftebro, som tidligere blant annet har jobbet på en lodge ute i ødemarka i Canada, hvor forsyninger ble levert med fly to-tre ganger i uka, har aldri tidligere vært borti en situasjon som denne. Foto: Mari Hult. Vis mer