- Mareritt å nå fram til Darfur med nødhjelp

Til tross for krig og plyndring arbeider hjelpeorganisasjoner på spreng for å nå fram med nødhjelp til 1,2 millioner flyktninger i Darfur før regntiden starter for alvor, ifølge FN.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er ventet at den verste perioden av regntiden starter i september. Men hittil har verdensorganisasjonen bare fått inn 40 prosent av de 2,4 milliarder kronene FN har bedt om for å håndtere krisen i Darfur, sa FNs nødhjelpskoordinator Jan Egeland da han orienterte Sikkerhetsrådet onsdag.

USA, som er den største giveren, har gitt 800 millioner kroner, og amerikanerne har lovet ytterligere en drøy milliard innen desember.

- Dette er ikke en liste over hva man ønsker seg til jul, sa Egeland til journalister onsdag.

- Det er nøyaktig hva som kreves for å redde livet til 1,2 millioner mennesker, sa den norske FN-toppen.

- Hver og en av disse flyktningene trenger en daglig matrasjon veldig raskt. De trenger vann og de trenger sanitære forhold. Vi frykter utbrudd av alvorlige epidemier. Dette er sannhetens øyeblikk, sa Jan Egeland.

Landsbyboere som er jaget fra hjemme sine av arabisk milits, bor i 137 ulike leire på et område som er på størrelse med Frankrike. Fly, helikoptre og 300 lastebiler er nødvendig i det Egeland kaller det største logistiske marerittet hjelpeorganisasjonene har sett på svært lenge.

Mellom 10.000 og 30.000 mennesker har mistet livet som følge av krigen i Darfur, og minst én million mennesker er drevet på flukt. Mer enn 150.000 flyktninger har tatt seg inn i Sudans naboland Tchad.

NTB