Ny studie:

- Mareritt kan tyde på alvorlig sykdom

- Eldre personer som opplever endringer i drømmene sine, uten noen åpenbar trigger, bør søke legehjelp.

MARERITT: En ny studie konkluderer med at hyppige mareritt hos eldre kan være et tidlig tegn på demens. Foto: Shutterstock/NTB
MARERITT: En ny studie konkluderer med at hyppige mareritt hos eldre kan være et tidlig tegn på demens. Foto: Shutterstock/NTB Vis mer
Publisert

Å ha mareritt eller vonde drømmer på natta er vanlig i befolkningen generelt. Om lag fem prosent av alle voksne opplever mareritt ukentlig, mens 12 til 40 prosent opplever skrekkinnslagene minst én gang i måneden.

Det skriver britiske Abidemi Otaiku, nevrolog og søvnforsker ved universitetet i Birmingham i en fersk studie publisert i det fagfellevurderte medisinske tidsskriftet The Lancet.

- Bør søke legehjelp

I sommer publiserte han en studie som antydet at hyppige, vonde drømmer og mareritt kan være et tidlig tegn på den nevrologiske sykdommen Parkinsons sykdom.

Studien inneholdt data fra 3818 menn. Ingen av mennene hadde Parkinsons da forskningsperioden startet. Personene som plagdes av vonde drømmer minst én gang i uka, ble fulgt opp mot slutten av den sju år lange perioden.

91 testpersoner ble diagnostisert med Parkinsons sykdom. Studien viste at de som opplevde hyppige mareritt hadde tre ganger så stor sannsynlighet for å utvikle den nevrologiske sykdommen.

- Selv om det kan være fordelaktig å diagnostisere Parkinsons sykdom tidlig, er det svært få risikoindikatorer, sa Abidemi Otaiku i en pressemelding.

Otaiku forklarer videre at symptomene på Parkinsons sykdom ofte er svært vanlige og uspesifikke.

- Eldre personer som opplever endringer i drømmene sine, uten noen åpenbar trigger, bør søke legehjelp.

Utvidet studien

Etter den nevnte studien ønsket Otaiku og teamet å se nøyere på de biologiske årsakene ved å bruke elektroencefalografi (EEG), som registrerer hjerneaktivitet. De utvidet forskningen til en større gruppe mennesker: Både kvinner og menn med ulik bakgrunn.

21. september ble den nye studien publisert i det samme tidsskriftet.

Forskerteamet analysert data fra 605 personer mellom 35 og 64 år, og 2600 personer fra 79 år og oppover - alle uten demens-diagnose.

Dataene hentet de fra tre amerikanske studier om aldring og helse.

De yngste deltakerne ble fulgt opp i maksimalt 13 år, mens de eldste opp mot sju år.

Abidemi Otaiku og forskerteamet målte den kognitive funksjonen ved hjelp av kognitive tester. I startfasen svarte deltakerne på en rekke spørsmål - blant annet hvor ofte de hadde «distressed dreams», altså mareritt eller vonde drømmer.

Dobbelt så høy sannsynlighet

Det ble oppdaget at deltakerne mellom 35 og 64 år, som rapporterte om mareritt ukentlig, hadde fire ganger så høy sannsynlighet for å få kognitiv svikt.

Kognitiv svikt er en samlebetegnelse på svikt i en rekke funksjoner vi bruker hver eneste dag. Blant dem er forskjellige typer hukommelse, oppmerksomhet, konsentrasjon og planlegging. Selv en mild svikt i disse funskjonene kan få alvorlige konsekvenser, ifølge Forskning.no.

Blant de eldste deltakerne med ukentlige mareritt hadde dobbelt så høy sannsynlighet for å utvikle demens.

Uten å vise til årsaken, skriver forskerne at koblingen mellom mareritt og demens hadde høyest forekomst blant menn.

Otaiku sier i en pressemelding publisert på Eurek Alerta at det er sjeldent indikasjoner på demens kan identifiseres tidlig i livet.

- Selv om det må gjøres mer arbeid for å bekrefte disse koblingene, tror vi at det å undersøke hyppighet av mareritt kan være en nyttig måte å identifisere personer med høy risiko for å utvikle demens på. Da kan man starte forebyggende tiltak for å bremse utbruddet av sykdommen, sier Otaiku.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer