Mareritt på Autobahn

I nærmere et døgn har over to hundre norske bilister blitt holdt igjen i Tyskland.

STOPPET: Torsdag ble 122 biler og over 200 nordmenn stoppet på Autobahn i Tyskland. Foto: Privat
STOPPET: Torsdag ble 122 biler og over 200 nordmenn stoppet på Autobahn i Tyskland. Foto: PrivatVis mer

Over 100 biler holdes fremdeles igjen, etter at 122 biler og over 200 nordmenn ble stoppet på Autobahn i Tyskland torsdag kveld. De fleste av dem skal være deltakere i det såkalte Eurorally.

Ifølge norske Oskar Jaroslaw Czop, som er en av førerne på stedet, har politiet nå begynt å slippe ut en bil hvert kvarter, etter at de har vært sperret inne i natt. Han reagerer sterkt på måten tysk politi har opptrådt på.

- Vi føler oss som fanger. Det er lite informasjon, vi er fratatt bilnøklene, og flere biler er tauet inn. Folk er redde og kalde, og hele turen er ødelagt, sier Czop.

UD kjent med saken

Ifølge føreren skal gruppa ha blitt lovt å få dra videre i hele går, noe som ikke ble gjennomført. Politiet skal ha lovt at de i løpet av kvelden vil øke frekvensen av biler som slippes ut.

Utenriksdepartementet skriver i en kommentar til Dagbladet at også de er gjort kjent med at flere norske borgere skal være involvert i en politiaksjon på Autobahn i Tyskland. Den norske ambassaden i Berlin har vært i kontakt med lokale myndigheter som bekrefter at politiet undersøker saken.

Advokat Christian Flemmen Johansen har også blitt koblet på saken. Han har hatt løpende kontakt med gruppa siden i går.

- Politiet fikk noen varsler om det de oppfattet som en større gruppe biler med norske skilter. Bilene ble derfor stoppet, og de så at det var en organisert gruppe på tur, forteller han til Dagbladet.

- Ikke et «bilrace»

Politiet tolket det ifølge advokaten raskt som at det var snakk om et billøp. Han har hatt flere samtaler med tysk politi i etterkant av hendelsen, og sier det nå ser ut til at situasjonen har løst seg.

- De holdt igjen bilene for å få oversikt over situasjonen. Politiet har sagt at de i utgangspunktet ikke ønsket å gjøre det vanskeligere enn nødvendig. Det virker som de nå forstår at dette er en ryddig gjeng, og ikke et «bilrace» i det kaliberet de først så for seg, men rett og slett bare en gjeng bilentuiaster, sier Johansen.

Ifølge advokaten er det rushtrafikken som er årsaken til at hele gruppa med biler ikke slippes ut på veien samtidig. Han antar at politiet vil øke frekvensen av biler som slippes tilbake på veien utover kvelden.

- Man ser på dette som en overreaksjon fra tyske myndigheter. Gruppa jeg har vært i kontakt med har oppført seg eksemplarisk, og det er også tilbakemeldingen jeg har fått fra tysk politi, sier han.