Mareritt?

Bush kan bli USAs president i 16 år.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Amerikansk historie tyder ikke på at politiske familiedynastier har gode utsikter. Men etter republikanernes seier i kongressvalget denne uka, ser vi svake konturer av en framtidsvisjon som må være demokratenes verste mareritt:

16 år med president Bush.

Ikke slik å forstå at George W. kan gjenvelges mer enn en gang, altså i 2004 og sitte til januar 2009. Grunnloven forbød mer enn to presidentperioder for å hindre at Franklin D. Roosevelt skulle gjenvelges i det uendelige.

Men hvis George W. unngår å gjenta pappas ydmykelse - George sr. ble slått av Bill Clinton da han søkte gjenvalg i 1992 - kan veien ligge åpen for lillebror Jeb i 2008, skriver New York Times i dag.

Jeb Bush var demokratenes fremste skyteskive under guvernørvalget tirsdag. Men han vant lett, og viste nok en gang at demokratene har en tendens til å undervurdere motstandere som er sønner av Clintons forgjenger.

Det nærmeste USA er kommet et politisk dynasti i nyere tid, er selvsagt kennedyene. På et tidspunkt fryktet republikanerne 24 år med en Kennedy i Det hvite hus, altså at Robert skulle etterfølge John F. og Ted skulle ta over for Robert. To drapsmenn og ei bru i Chappaquiddick ødela den muligheten.

<B>BUSH FOR ALLTID?</B> George sr. (til høyre) har gjort sitt for Bush-familien. Men Jeb (til venstre) kan sikre oss Bush representert i lang tid framover.