HARDT RAMMET: De amerikanske Jomfruøyene, bestående av de fire bebodde øyene Saint Croix, Saint John, Saint Thomas (bildet) og Water Island, er hardt rammet som følge av orkanen Irma. Foto: AP Photo/Ricardo Arduengo/NTB Scanpix
HARDT RAMMET: De amerikanske Jomfruøyene, bestående av de fire bebodde øyene Saint Croix, Saint John, Saint Thomas (bildet) og Water Island, er hardt rammet som følge av orkanen Irma. Foto: AP Photo/Ricardo Arduengo/NTB ScanpixVis mer

Orkanen Irma

Marerittaktige tilstander etter Irma: - Folk går rundt som zombier

Orkanen traff Karibia med full styrke. Flere øysamfunn er nærmest rasert.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Onsdag traff orkanen Irma Barbuda. Så feide den over resten av Karibia, deriblant St. John - en øy tilhørende De amerikanske Jomfruøyene.

Der er det nå fortvilte tilstander.

Washington Post skriver at både lokalbefolkning og turister er i sjokk som følge av uværet som i en periode isolerte øysamfunnet fra resten av verden.

- Folk går rundt som zombier. De vet ikke hvor de skal gjøre av seg, sier Stacey Alvarado, en eier av et utested på St. John, til den amerikanske avisa.

EKSTREMVÆR: Orkanen «Irma» har for alvor inntatt Florida. CNNs reporter Sara Sidner hadde store problemer med å rapportere på direktesendt TV i den sterke vinden. Video: CNN. Vis mer

- Helt rasert

Hun har vært i kontakt med ektemannen som fortsatt befinner seg på øya.

- Øya er helt rasert. Det er som i «The Walking Dead» (amerikansk TV-serie red.anm.), sier Alvarado om situasjonen St. Johns drøyt 4000 beboere står overfor.

Minst fire av disse døde som følge av kategori fem orkanen. Utenfor øya har Irma forårsaket ytterligere 26 tap av menneskeliv, samtidig som ødeleggelsene beskrives som enorme.

Statsminister fortviler

På Barbuda meldes det at 60 prosent av de 1400 innbyggerne er hjemløse, ifølge NTB.

- Det er hjerteskjærende. Jeg har aldri sette slik ødeleggelse i forhold til folketall som det jeg så da jeg var på Barbuda denne ettermiddagen, sa Antigua og Barbudas statsminister Gaston Browne torsdag, ifølge The Telegraph.

- Det kommer til å ta flere år å bygge opp det stormen ødela, la han til.

ØDELEGGELSER: «Irma» tok med seg vindkast på 257 km/t og har sørget for store mengder vann i Miami. Video: CNN / NTB Scanpix Vis mer Vis mer

- Kan bli verre

Jan Gelfand, visedirektør for Røde Kors' regionale avdeling, beskriver et samfunn som må «begynne helt på nytt». Samtidig trekker han fram vannmangel og sykdomsspredning som en øyeblikkelig fare.

- Skittent vann kan bli et stort problem, slår Gelfand fast i en pressemelding.

I den advarer Røde Kors mot at stadig flere blir påvirket av ødeleggelsene - etter hvert som evakuerte returnerer til sine hjem.

- Det er en katastrofe, og situasjonen kan bli verre som følge av orkanen José treffer, sier Elhadj As Sy, en annen talsmann for Røde Kors.

Orkanen José svekkes

José er en kategori 3-orkan som for øyeblikket befinner seg ute i det vestlige Atlanterhavet, ifølge National Hurricane Center.

Uværet er forventet å svekkes i løpet av den nærmeste tida, samtidig som en rekke utsatte øyer antas å slippe unna orkanens herjinger.

Søndag morgen bekreftet Frankrikes meteorologiske institutt at de allerede rammede øyene Saint Martin og Saint Barts slapp unna med mindre skader fra José enn først antatt, ifølge NTB.