Marerittet endelig over

- Mitt største mareritt noen sinne, og største bragd. Det sier polfarer Børge Ousland.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Slik oppsummerer Børge Ousland (38) ekspedisjonen på 1999,6 kilometer fra Kapp Arktichesky i Sibir til Ward Hunt i Canada. En skitur over verdens mest ugjestmilde område. Der problemene stod i kø for nordmannen. I går kom han hjem til Oslo, 15 kilo lettere og full av frostskader. Men lykkelig og lettet.

Mandag 3. mars spente Børge Ousland på seg skiene beina og festet en 165 kilo tung pulk til seletøyet over skuldrene. Hans sjuende polarekspedisjon kunne endelig starte. I bakhodet hadde han suksesser fra både Sydpol- og Nordpolferder. I flere måneder hadde han i hemmelighet testet spesiallagd ekstremutstyr.

Ville det holde i praksis?

Helt alene

Da helikopteret forsvant i horisonten mot Russland stod Børge alene igjen. Klar til kamp mot og med naturkreftene: Han skulle gå alene over Nordpolen til Ward Hunt.

Hadde han visst hvor tøft dette skulle, bli et er det tvilsom om han i det hele tatt hadde startet. For isforholdene i Arktis denne vinteren har vist seg å være at de aller verste på mange år.

For hver eneste meter ventet en ny vegg av sammenfiltrede ismasser. Noen bevegelige, andre steinharde og høye som hus. Bare avløst av noen flate sletter, som stadig sprakk opp til åpne råker fordi isen var fersk og tynn.

Disse måtte Ousland svømme over!

Fikk sjokk

- Da pulken brøt sammen etter tre dager fikk jeg sjokk. Jeg trodde det hele var over.

Jeg måtte ta et valg: Bryte av hele ekspedisjonen, eller omdefinere målet «å gå uten hjelp utenfra». Jeg valgte heldigvis det siste. Men det var virkelig hardt. Kanskje det hardeste jeg har vært gjennom. Derfor handler denne ekspedisjonen om at man aldri skal gi opp, sier Børge Ousland, som mener dette var turens høydepunkt:

- Da jeg kom til stranden i Ward Hunt og ble møtt av min mor Ingrid og av samboeren min Wenche.

Men det skjedde noe annet morsomt også:

Ousland skvatt til da han møtte en sjeik fra Dubai på Nordpolen. Sjeiken bød på whisky og chili con carne.