Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Marerittet endelig over

Asylsøkeren Nadeem Dar, hans kone Shahida og deres fire barn får bli i Norge.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NESODDEN (Dagbladet): Det er en dramatisk historie som nå har funnet sin løsning. For snart sju måneder siden ble den pakistanske familien arrestert i en lynaksjon og brakt til Trandum ved Gardermoen for utsendelse - mot FNs klare henstilling. Kona og ungene fikk slippe, og har levd i kirkeasyl i Nesodden menighetshus de siste månedene.

Men Nadeem ble utvist fra Norge. De siste månedene har han levd i dekning i Pakistan, dels i byen Lahore, dels på hemmelig adresse et sted på landsbygda.

Først i forgårs ble det klart at han og familien var innvilget opphold i Norge på humanitært grunnlag.

Gjenforent med familien

Venner fikk smuglet Nadeem til flyplassen i Lahore der han satte seg på første fly til Europa. I går ble han gjenforent med sin familie.

-  Nå ser det ut til at marerittet er over, og jeg er takknemlig for all den støtten jeg har fått fra befolkningen på Nesodden. Men samtidig oppfordrer jeg det norske folk til å gjøre noe for å bedre kvaliteten i behandlingen av asylsaker, sier Nadeem til Dagbladet.

Nesodden-ordfører Christian Hintze Holm (SV) og lederen av Nesodden KrF, Pål-Erik Plaum, er enige. De har støttet Nadeems sak i en årrekke. I går deltok de i feiringen av Nadeems hjemkomst.

-  Ordningen med utlendingsnemnd må vi få gjort noe med. I denne saken ser vi at en enkelt person har hatt ansvaret for både vedtak - og å behandle anke på sitt eget vedtak. Det hører ingen steder hjemme i et demokrati, sier ordfører Hintze Holm.

FEST PÅ NESODDEN:  Ildsjel Frode Gjertsen, ordfører Christian Hintze Holm (SV), Nadeem Dar (midten bak) og hans kone Shahida feiret i går kveld at norske utlendingsmyndigheter hadde kommet til fornuft. Etter flere års kamp får pakistanske Nadeem og hans familie bli i Norge. Foto: HANS A: VEDLOG
FEST PÅ NESODDEN: Ildsjel Frode Gjertsen, ordfører Christian Hintze Holm (SV), Nadeem Dar (midten bak) og hans kone Shahida feiret i går kveld at norske utlendingsmyndigheter hadde kommet til fornuft. Etter flere års kamp får pakistanske Nadeem og hans familie bli i Norge. Foto: HANS A: VEDLOG Vis mer

Forsøkt likvidert

Nadeem var major i den pakistanske hær og ledet væpnede kamper mot fundamentalister og terrorister i den pakistanske provinsen Karachi-Sindh. Gjennom den jobben han gjorde, skaffet han seg sterke motstandere. Familiens hus ble brent ned, et barn ble kidnappet og Nadeem selv ble forsøkt likvidert.

Etter en intern maktkamp i hæren kom han ut som tapende part, og skjønte at han måtte flykte. Fordi de allerede hadde nær familie i Norge, valgte de å komme hit.

Men myndighetene trodde ikke på ham. De sjekket ikke engang fakta. Nadeem klaget norske myndigheter inn for FNs torturkomité, og fikk medhold i sin klage. Uten at det fikk betydning for utlendingsnemndas behandling.

Først i de siste ukene, før saken skulle til behandling i lagmannsretten, ble saken undersøkt i Pakistan. Og på rekordtid ble utvisning omgjort.

Familiens advokat, Cecilie Schjatvet sier hun er fornøyd med at norske myndigheter endelig kom til fornuft.

-  Utlendingsnemda ble til sist sitt ansvar bevisst og sjekket fakta i denne saken, noe de burde ha gjort for lenge siden. Men vi er forferdet over hvordan nemnda har utsatt Nadeem Dar for fare og hele hans familie for unødige bekymringer, sier Schjatvet. Hun er også sjokkert over at norske myndigheter fullstendig har ignorert to anmodninger fra FNs torturkomité.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling