KRITISK: Politimester Arne Hammersmark i Gudbrandsdalen politidistrikt sier hverdagen med væpnet politi så langt har gått uten problemer, men frykter kaotiske situasjoner der politiet kan bli fratatt våpnene sine. 
Foto: Erling Hægeland/Dagbladet
KRITISK: Politimester Arne Hammersmark i Gudbrandsdalen politidistrikt sier hverdagen med væpnet politi så langt har gått uten problemer, men frykter kaotiske situasjoner der politiet kan bli fratatt våpnene sine. Foto: Erling Hægeland/DagbladetVis mer

- Marerittet er at politifolk blir skutt med eget våpen

Politimester Arne Hammersmark i Gudbrandsdalen om den midlertidige bevæpning.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): 25. november i fjor kom første tillatelse til midlertidig bevæpning av norsk politi. Den er foreløpig forlenget til 20. august. Politimester Arne Hammersmark i Gudbrandsdalen politidistrikt var tidlig ute og kritiserte ordren.

- Jeg kan ikke se hvordan vurderingen skal bli endret for at politiet skal gå tilbake når det denne gangen ble basert på en ullen IS-uttalelse, sa Hammersmark til Dagbladet tre dager etter av bevæpningsordren ble gitt.

Den midlertidige bevæpningen er knyttet til PSTs trusselvurdering som peker på at politi- og militært personell er spesielt utsatt som terrormål.

Ni måneder Nesten ni måneder senere er Hammersmark like kritisk, men sier den nye væpnede hverdagen har gått uproblematisk så langt.

- Polititjenesten har gått som normalt. Det interessante nå er om ordren kommer til å fortsette ut over 20. august. Logisk sett kan man ikke fjerne bevæpningen så lenge den samme trusselvurderingen foreligger, sier han til Dagbladet.

Han sier han har fått tilbakemeldinger både for og i mot bevæpningen fra sine kolleger i sitt distrikt.

- Hvorvidt man alltid skal ha ladd våpen eller ikke, er et vanskelig dilemma. Når det kommer en bevæpningsordre er politiet vant med og trent på å ha ladd våpen, det vil si skudd i kammeret. Dette gir den klart høyeste beredskapen og best egenbeskyttelse for tjenestemennene- og kvinnene, sier han.

Mareritt Samtidig minner han om at taktikken for den daglige tjenesten er basert på at man ikke er bevæpnet.

- Det kan være problematisk å ha et ladd våpen på hofta i den daglige ordenstjenesten.

Politimesteren tenker på hverdagslige situasjoner der politiet må brøyte seg gjennom store folkemengder, hanskes med fulle folk på utesteder eller kaotiske husbråk-situasjoner.

- Nedsida nå som man går med ladd våpen i tilnærmet alle situasjoner er at man kan bli fratatt våpenet og bli skutt med eget våpen. Det er marerittet og selvfølgelig noe vi frykter kan skje, sier Hammersmark, som likevel mener at våpenet bør være ladd så lenge det er bestemt at politiet skal være bevæpnet.

Han mener dersom den midlertidige bevæpningen går over i å bli fast må man gå gjennom all taktikk og forberede dagens og morgendagens politifolk for en hverdag hvor alle til en hver tid tar høyde for at de har våpen på hofta.

Ingen vådeskudd Etter hendelsen i Stavanger der en person skal ha hoppet over skranken hos politivakta og et tjenestevåpen ble avfyrt i hylsteret i håndgemenget som oppsto, har våpendebatten blusset opp igjen.

I etterkant har det blitt kjent at det har gått av flere vådeskudd flere steder i landet etter at det ble innført midlertidig bevæpning. Politidirektoratet bekreftet i forrige uke at tjenestevåpnene politiet bærer er ladd.

- Vi har ikke hatt noen vådeskudd i Gudbrandsdalen politidistrikt, sier Hammersmark