Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Marerittet fortsetter for Nikitin

Marerittet er ikke over for spiontiltalte Aleksandr Nikitin. Høyesterett krever at sikkerhetspolitiet må skaffe nye bevis mot ham.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Litt etter klokka 11.30 i formiddag ble dørene til Russlands høyesterett åpnet for de om lag 30 journalistene som ventet spent på utsiden. De tre dommerne valgte å opprettholde spion-tiltalen mot Bellona-medarbeideren Aleksander Nikitin. Men høyesterett ga også sikkerhetspolitiet FSB beskjed om å skaffe nye bevis, dersom saken skal for retten igjen. Det betyr at saken mot Nikitin fortsetter på ubestemt tid.

- Naturligvis er jeg skuffet. Jeg håpet at en domstol på dette nivået skulle ha mot til å ta en virkelig beslutning og ikke skyve saken fra seg, sa Nikitin til NTB etter at kjennelsen ble kunngjort.

Forfulgt

I tre år har medforfatteren av Bellona Nordflåte-rapporten om atomforurensningen i Nordvest-Russland vært gjennom et mareritt av spionanklager, blitt arrestert og forfulgt. Nikitin opplevde et lite lyspunkt i fjor høst da byretten i St. Petersburg sendte tiltalen mot ham tilbake til statsadvokaten for grundigere etterforskning. Dommeren godtok ikke lovene som ble forsøkt brukt mot ham. Den lille rettsseieren var nok til å sende champagnekorkene til himmels, men gleden varte bare en kort stund. Spionanklagen mot den tidligere ubåtkapteinen var ikke henlagt. Det er den ikke ennå.

Anket

Nikitins advokater, Jurij Schmidt og Henrik Reznik, anket byrettens avgjørelse om å sende spiontiltalen tilbake for videre etterforskning. De tre høyesterettdommerne samlet seg bak lukkede dører i dag for å avgjøre om hele tiltalen skulle frafalles.

Niktin virket rolig da han møtte i retten i dag, ifølge NTB. I mellomtida ventet cirka 30 journalister utenfor rettsbygningen.

Avgjørelsen fra de tre dommerne kom etter snaue fire timer.

MARERITT: I tre år har Aleksandr Nikitin, medforfatteren av Bellonas Nordflåte-rapport, vært gjennom et mareritt av spionanklager.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media