TIKK-TAKK: Barack Obama under gårsdagens tale til demokrater i Williamsburg. Der understreket han i krasse ordelag behovet for å få vedtatt den nye tiltakspakken på 900 milliarder dollar.  Foto: AFP  PHOTO/Jim WATSON/SCANPIX
TIKK-TAKK: Barack Obama under gårsdagens tale til demokrater i Williamsburg. Der understreket han i krasse ordelag behovet for å få vedtatt den nye tiltakspakken på 900 milliarder dollar. Foto: AFP PHOTO/Jim WATSON/SCANPIXVis mer

Marerittet fortsetter for Obama

600 000 mistet jobben i januar. Nå haster det med å få på plass krisepakken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon


(Dagbladet.no): Mens republikanerne og demokratene krangler om hvordan den nye krisepakka skal se ut, kommer det nye, nedslående tall fra det amerikanske arbeidsmarkedet.

598 000 jobber gikk tapt i januar, den verste nedgangen i sysselsetting på en måned siden desember 1974.

Massive tap
Arbeidsledigheten er den verste siden 1992, med 11,6 millioner amerikanere uten jobb, skriver avisa The Washington Post.

Siden desember 2007 har totalt 3,6 millioner arbeidsplasser gått tapt. Over halvparten av kuttene har skjedd bare de siste tre månedene.

Illevarslende nok spår enkelte økonomer at situasjonen i arbeidsmarkedet vil forverres.

- Dette er bare begynnelsen, sier Sung Won Sohn, økonomiprofessor ved Cal State University-Channel Islands. Han tror arbeidsledigheten ved utgangen av året kan være på 9 prosent, og at antallet arbeidsplasser som går tapt i måneden snart kan være på over 800 000, skriver CNN Money.

De ferske tallene fra arbeidsdepartementet understreker for alvor nødvendigheten av at det blir iverksatt massive tiltak for å redde den amerikanske økonomien.

Tøffere Obama
Kanskje var det derfor den ellers så sindige og rolige Barack Obama la an en annen tone i går. Under en tale til demokratiske kongressmedlemmer i Williamsburg, gikk Obama til harde angrep på republikanerne - og hørtes nesten ut som under høstens valgkamp.

Obama beskyldte republikanerne for å finne tilbake til «den samme politikken som de siste åtte årene har doblet den nasjonale gjelda og ført økonomien ut i en nedadgående spiral».

- Jeg bryr meg ikke om dere kjører hybridbil eller SUV, hvis dere er på vei utfor skrenten er dere nødt til å endre kurs, sa Obama, ifølge Politico.

Obamas oppildnede tale markerte innspurten på forhandlingene om krisepakken, i en uke der den nyinnsatte presidenten har måtte krype til korset og innrømme at han rotet det til med utnevnelsene av Tom Daschle og Nancy Killefer, henholdsvis helseminister og budsjettsjef.

Tida renner ut
Obama har nå 10 dager på seg til å få vedtatt den rekordstore tiltakspakken på 900 milliarder dollar. Det tverrpolitiske samarbeidet har langt ifra gått så glatt som han hadde håpet på.

Mens demokratene og Obama ønsket store, langsiktige investeringer i infrastruktur og fornybar energi for å skape nye arbeidsplasser, ønsket republikanerne skatteletter, som de mener ville gitt en mer umiddelbar virkning på den amerikanske økonomien.

Nå er det lite igjen av Obamas signatur på tiltakspakken, mener kritikerne. Feilen ligger i at Obama bare ga retningslinjer og ønsker om prioriterte mål da tiltakspakken skulle utformes, i stedet for spesifikke programforslag. Nå er den blitt mer enn litt-av-alt-pakke i stedet for en målrettet tiltakspakke.

Skeptiske republikanere mistenker også demokratene for å bruke finanskrisen som unnskyldning for å få gjennomslag for egen politikk, skriver magasinet Time.

Trenger republikansk støtte
Med få dager igjen pågår de intense forhandlingene morgen og kveld, både i Senatet og på bakrommet.

Da krisepakken ble vedtatt i Representantenes hus skjedde det uten en eneste stemme fra republikanerne. Denne gangen er demokratene avhengig av støtte fra minst to republikanere.

Demokratene har 58 plasser i Senatet. For at pakken skal vedtas må de ha 60, og med demokraten Ted Kennedy på sykehus er de avhengige av enda en stemme, skriver The New York Times.

Og mens demokratene forsøker å få til kompromisser med republikanerne i Senatet, blir det uttrykt misnøye fra Representantenes hus over at programmer de stemte over og som de mente ville hjelpe økonomien, nå blir ofret for å få til en avtale.

Den demokratiske senatoren Charles E. Schumer oppsummerer den politiske dragkampen slik:

- Har det tverrpolitiske samarbeidet vært mislykket? Vel, så langt har det ikke fungert. Men det kreves to for å danse tango og republikanerne danser ikke.