Marerittet har blitt virkelighet

Selvmordstallene var i flere år på vei ned. Nå er situasjonen snudd på hodet. Den siste måneden har flere dødd av selvmord enn corona i Japan.

TOKYO: Selvmordstallene i Japan har skutt i været under pandemien. Foto: ESB Professional / Shutterstock / NTB
TOKYO: Selvmordstallene i Japan har skutt i været under pandemien. Foto: ESB Professional / Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I flere år har tallene gått nedover. Sakte, men sikkert har Japans skrekkstatistikk for selvmord blitt bedre.

Toppen ble nådd i 2003. Da tok nesten 35.000 japanere sitt eget liv. I 2019 var tallet redusert til nærmere 20.000, noe som likevel betydde at over 50 personer tok sitt eget liv hver eneste dag. Nesten 70 prosent av dem var menn.

Men etter flere års nedgang, har de siste månedene har nok en gang kastet skygger over statistikken. Nå trekkes corona-pandemien fram som årsaken til at selvmordstallene igjen stiger, skriver CNN.

Nyhetskanalen har blant annet snakket med Eriko Kobayashi, ei 43 år gammel kvinne bosatt i Tokyo med fast jobb og inntekt. Nå er livet snudd på hodet på grunn av coronavirusets påvirkning på det japanske næringslivet og samfunnet.

- Lønna jeg får, er redusert. Jeg føler en konstant følelse av frykt for at jeg igjen kan ende opp igjen i fattigdom. Jeg ser ikke noe lys i enden av tunnelen, sier Kobayashi til CNN.

Skremmende utvikling

43-åringen hadde i flere år slitt med selvmordstanker, men jobbet seg gjennom problemene. Nå er marerittet igjen i ferd med å bli virkelighet, etter at den overhengende faren for store økonomiske problemer har dukket opp.

Og hun er ikke alene. Tallene fra oktober er dystre, og viser 2153 selvmord i landet med 126 millioner innbyggere. Det er det høyeste antallet i løpet av en måned siden mai i 2015.

Det er også langt flere dødsfall som følge av selvmord enn det landet hadde i samme måned som følge av corona. Totalt har drøyt 2000 japanere mistet livet som følge av coronasmitte siden mars.

- Vi har ikke engang hatt nedstengning og påvirkningen av pandemien er minimal sammenliknet med mange andre land. Det tegner et bilde av at også andre land kan oppleve den samme, eller til og med høyere økning i antall selvmord, som vi har gjort, sier professor Michiko Ueda ved Waseda Universitet i Tokyo til CNN.

CORONA-TID: Komiker Jon Niklas Rønning synger om familieliv i corona-tider. Videoen har passert 1,5 millioner visninger. Video: Jon Niklas Rønning Vis mer

Ingen økning i Australia

Frykten og forventningene har da også vært dystre flere steder i verden. Mange har omtalt pandemien som en tikkende bombe når det kommer til selvmord.

En studie publisert i anerkjente The Lancet Psychiatry snudde imidlertid frykten på hodet. Analyser av selvmordstallene i 2020 ble sammenliknet med selvmordstallene i perioden 2015 til 2019 i Queensland, Australia.

Trenger du hjelp?

Forskernes hypotese var at selvmordstallene vil øke under smittsomme sykdomsutbrudd, noe som har gjort seg gjeldende under tidligere pandemier. Resultatet overrasket alle.

3793 mistenkte selvmord ble registrert i Queensland mellom 1. januar 2015 og 1. januar 2020. Det utgjør en månedlig rate på 14,85 dødsfall per 100 000 mennesker. Under pandemien, fra 1. februar 2020 og utover, ble det registrert 443 selvmord - en månedlig rate på 14,07 dødsfall per 100 000 mennesker.

«Disse funnene stemmer ikke overens med spådommer om økning i selvmord under covid-19-pandemien», skrev forskerne, men advarte samtidig mot å ta det for gitt at bildet ville vedvare.

SVARER OM JUL: Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad i Helsedirektoratet svarte i formiddag på Dagbladets leseres spørsmål om coronaviruset. Vis mer

Nedgang også i Norge

Dagbladet intervjuet professor Lars Mehlum, leder for Nasjonalt senter for selvmordsforskning og -forebygging (NSSF), i forbindelse med tallene fra den australske studien. Han sa tidligere i november at tallene fra Australia også samsvarte godt med Norge.

I mars, april og mai 2020 tok færre nordmenn livet sitt enn hva som var tilfelle i samme periode de fem foregående åra. Antallet selvmord i Norge var 12,5 prosent lavere i de tre månedene i 2020 enn gjennomsnittet for de samme månedene fem år tilbake i tid.

I faktiske tall var det en nedgang fra 160 til 140 selvmord, ifølge en analyse fra Dødsårsakregistret.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer