Marerittet over

SKIEN/RJUKAN (Dagbladet): - Det var en enorm følelse å bli reddet. Vi er i fin form, alt føles bare kjempegodt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det fortalte Eli Eikeland (19) til Dagbladet fra sykebåren da hun og venninnen, Asla Maria Bøe (19), ble brakt til behandling på Telemark sentralsjukehus i går kveld.

Jentene på friluftslinja ved Seljord folkehøgskole lurte døden. Under en skitur falt de flere hundre meter fra Gaustatoppen onsdag kveld. I nærmere ett døgn lå de lettere skadd og i ly i en snøhule.

Alle fryktet at jentene hadde omkommet etter at de styrtet utfor fjellet i tett tåke. Timene ble lange i går etter hvert som letingen etter jentene i det voldsomme uværet ikke ga resultater.

Vinket i snøen

Litt før klokka 18 oppdaget mannskapet på et Sea King helikopter noen som vinket i snøkaoset. En snau halvtime seinere ble det klart at begge skoleelevene var i live.

Jentene jublet. Redningsmannskapene pustet lettet ut, og på Seljord folkehøgskole ble fortvilelse vendt til glede.

De to jentene ble brakt til Telemark sentralsjukehus i redningshelikopter ved 19.30 i går kveld. Vakthavende lege kunne raskt konstatere at de to var sluppet fra det uten alvorlige skader, men at de var nedkjølt.

Fant hverandre

- Det er helt utrolig at de to jentene klarte å finne hverandre etter å ha falt utfor fjellet i mørket, sier en av venninnene deres til Dagbladet.

Etter at den ene jenta forsvant ut i tåkehavet og stupmørket, dannet elevene og lærer Linda Hornbak en kjede for å forsøke å finne ut hva som hadde skjedd. Da ramlet den andre jenta ut fra fjellet.

Ingen ante hvor dramatisk fallet hadde vært, men læreren besluttet at hun og de andre ni elevene nå skulle snu og forsøke å ta seg ned for å hente hjelp. De fikk varslet om ulykken fra ei brakke med telefon ved 20-tida onsdag kveld.

Ingen ante hvor godt det hadde endt før nærmere et døgn etter. Jentene hadde klart å finne hverandre etter fallet og skaffet seg ly ved å sparke ut en hule i snøen.

- Et mirakel

Etter flere resultatløse søk tidligere på ettermiddagen i går, så det svært mørkt ut for de to jentene. Store redningsmannskaper, deriblant et 20-tall klatrere og alpineksperter, hadde lett under svært vanskelige forhold uten resultat, da man endelig så hendene som vinket nede fra den snøhvite stupsida.

Hvordan jentene kom fra fallet og det kalde døgnet uten mat og drikke og uten alvorlige skader, framstår som et under.

- Det er ikke for mye sagt at dette framstår som et mirakel, sier Jakob Sandness ved Notodden politistasjon til Dagbladet. Han mener de to jentene har vært særdeles heldige.

Fire dødsfall

At jentene klarte å grave seg ned i en slags snøhule ga dem ly for vind og vær. Her ble de natta over og prøvde å muntre hverandre opp i den vanskelige situasjonen.

- Det ble en nedtur da morgenen kom og de så uværet. På ettermiddagen tenkte de at om dette uværet fortsetter, må vi kanskje ligge ei natt til. De trodde de kunne klare det, men de har nok også tenkt på at det kunne gå galt, forteller Jon Eikeland, som snakket med datteren Eli i går kveld.

Jentene holdt så vidt varmen i hulen, og ble værende der utover formiddagen. De var så kraftig nedkjølt da de ble funnet at de ville hatt vanskeligheter med å klare seg gjennom nok ei natt i snøødet.

Telemarks og Sør-Norges hellige fjell har krevd mange menneskeliv opp gjennom årene. Bare siden 1995 har det vært fire dødsulykker på Gausta.

<B>OVERLEVDE:</B> Asla Maria Bøe smilte bredt da hun kom til Telemark sentralsjukehus i Skien.
<B>FIN FORM:</B> - Det var en enorm følelse å bli reddet, sier Eli Eikeland til Dagbladet.