Marerittet over

I går ble narkodømte Leo Sande Gasnier løslatt fra et fengsel i India. Hans beste «forsvarere» har vært Jens Stoltenberg og Jan Petersen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

24-åringen fra Brønnøysund har sonet under beinharde vilkår siden han i 1997 ble tatt for smugling av marihuana.

Han var 19 år gammel da han ble arrestert på flyplassen i New Delhi. Straffen ble på ti år i et av verdens største fengsel, Tihar Prison. Siden den tid har familien med mamma Lisbeth Sande i spissen kjempet en tung og kostbar kamp.

Siden India og Norge ikke har noen utleveringsavtale for fanger, har familiens kamp vært svært vanskelig.

I flere år har familien jobbet for å få i stand en benådning. Da Jens Stoltenberg var statsminister, tok han opp saken flere ganger, også under et offisielt besøk i India. Utenriksminister Petersen har fulgt opp, og personell ved den norske ambassaden i New Delhi har brukt all sin innflytelse for å få løslatt 24-åringen.

- Leo er sterk

Bare for noen måneder siden var det ennå uvisst hvor lenge han måtte sone.

Lisbeth har selv vært på besøk hos Leo og sett forholdene i fengselet, men etter hvert innsett at sønnen er sterk psykisk og taklet det uutholdelige presset og forholdene.

- Leo taklet det antakelig bedre enn de fleste andre gjorde, mener Lisbeth Sande.

- Vi har hele tida holdt på håpet og ventet på et positivt svar, sier en svært lykkelig mor, som ikke kan få beskrevet hvor glad hun er. Det var tidlig i går at Lisbeth ble oppringt av den norske ambassaden i India og fikk beskjed om at Leo trolig ville løslates rundt klokka 12.00 norsk tid.

Lisbeth Sande roser norske myndigheter for det arbeidet som har vært gjort for at Leo skal få slippe fri og komme hjem til Norge. Ved flere anledninger har de trodd på lys i den andre enden av tunnelen, men de har hver gang måtte tusle videre i mørket.

Takknemlig

For knapt et par år siden, under daværende statsminister Jens Stoltenbergs besøk i India, hadde den indiske innenriksministeren lovet å se spesielt på Leo-saken.

Stoltenberg ba om at indiske myndigheter måtte se positivt på søknaden om benådning, ut fra Leos lave alder.

- Leo er veldig takknemlig for den støtten han har fått fra folk i Brønnøysund. Han er ydmyk overfor den sympatien han har fått, tatt i betraktning hans dom.

LETTELSE: Fem års lang og kostbar kamp er endelig vunnet! - Utrolig deilig, understreker mamma Lisbeth Sande. Her sammen med mannen Svein og lillebror Andreas (18).