- Marerittet starter på nytt

For tolv år siden overlevde Amar Adnan (28) USAs bombing av dette tilfluktsrommet i Amariya, en forstad til Bagdad. Nå har marerittene startet på nytt, forteller Amar.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BAGDAD (Dagbladet): - Jeg trodde jeg hadde lagt det som skjedde bak meg. Jeg trodde jeg kunne se framover. Men når USA enda en gang truer med krig, er jeg redd igjen. Marerittet startet på nytt, sier Amar. Moren, faren og hans tre søsken døde i infernoet.

Inne i det utbombede tilfluktsrommet i Amariya klarer ikke Amar å holde tårene tilbake. Betongbygningen med bombehull i taket og utbrente vegger er bevart som det var etter at to amerikanske bomber traff bygningen halv fem på natta til 13. februar 1991.

KRISA I IRAK

  • Vil George W. Bush gi marsjordre om en ny krig mot Irak? Verden venter på våpeninspektørenes rapport, som legges fram mandag.
  • Dagbladet følger spenningen blant folk i Bagdad - der de meget godt vet hva en krigserklæring betyr.

- Jeg hører fortsatt skrikene fra barn og kvinner. Jeg kjenner fortsatt svien fra flammene og lukten av brent kjøtt, sier Amar.

408 sivile irakere, de fleste kvinner og barn, mistet livet den natta. Amar og 14 andre overlevde.

Venter barn

For fire måneder siden giftet Amar seg. Om fem måneder venter han sitt første barn. Det blir en gutt.

- Jeg håper på at framtida for min familie blir bedre enn min fortid. Men nå er jeg redd. Jeg er redd for ny krig, og jeg er redd for at vi skal oppleve det samme som i 1991 en gang til, sier Amar.

Den amerikanske krigsledelsen trodde tilfluktsrommet i Amariya var et militært mål. De slapp først en tung bombe. Den trengte gjennom taket på tilfluktsrommet, som ble bygd som beskyttelse mot kjemiske våpen under krigen mellom Iran og Irak. Inne i rommet lå sovende barn og kvinner. Svært få menn fikk tillatelse til å søke beskyttelse i Bagdads få tilfluktsrom.

- Jeg kjente bare at alt rundt meg ristet. Så husker jeg ikke mer før jeg møtte en vegg av flammer. Jeg følte meg fram langs en vegg og fant en utgang, forteller Amar.

Den andre bomben de amerikanske flyene droppet, brente ut alt som var inne i bygget.

- Ikke glemme

Bare 14 andre klarte å komme seg levende ut. I dag, tolv år etter tragedien, har irakiske myndigheter bevart tilfluktsrommet som det var. Silhuettene av kvinner og barn som ble blåst inn i veggene, er der fortsatt - hvite merker av mennesker mot brente vegger. Enkelte steder kan man skjelne ansikter. 408 mennesker mistet livet i rommet de søkte for å beskytte seg mot bombeflyene. 52 av dem var barn under fem år.

- Vi skal gjøre dette til et museum for at verden ikke skal glemme forbrytelsene det irakiske folk ble utsatt for, sier Intisar al-Samarah, som bestyrer dette groteske monumentet.

Det var 17. januar 1991 at de første bombene falt over Bagdad. I over en måned fortsatte luftkrigen. De allierte flystyrkene slo ut det som kunne tenkes å true landinvasjonen, og gjorde flere forsøk på å treffe president Saddam Husseins antatte oppholdssted.

Landkrigen startet 24. februar. Få dager etter var selve krigen over. For Amar er den nye krigstrusselen nå bare en fortsettelse.

Amar fikk store brannskader i angrepet og var på sykehus i ett år. Hans onkel og tante tok seg av ham resten av oppveksten. Nå jobber han i det irakiske finansdepartementet.

- Blir det krig, kommer jeg aldri noensinne til å være i nærheten av tilfluktsrom. Jeg blir hjemme og setter min lit til Allah, avslutter Amar.

KRATER: For tolv år siden søkte Amar Adnan, moren, faren og søsknene beskyttelse mot amerikanske bomber i dette tilfluktsrommet. Bare Amar kom levende fra det. - Jeg er redd for ny krig, og for at vi skal oppleve det samme som i 1991, sier Amar.