Marerittet

DRAMMEN(Dagbladet): Lege Espen Kvan sto ved operasjonsbordet da strømmen gikk ved Buskerud Sentralsykehus i går kveld.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Hele sykehuset ble mørklagt da strømmen forsvant ved 21.15-tiden i går kveld. Lege Kvan sto midt i en hofteoperasjon. En pasient med en akutt hofteskade lå på operasjonsbenken.

- Det ble helt mørkt i rommet, men lampen som lyser over operasjonsbordet går på batteri. Den lyste hele tiden, og jeg merket knapt at den blunket da strømmen gikk, sa Kvan til Dagbladet i natt.

- Operasjonen fortsatte som planlagt. Den foregikk i en forholdsvis stor operasjonssal, så det var til tider vanskelig å finne fram instrumentene. De fleste av våre instrumenter er luftdrevne, så vi ble ikke vesentlig hemmet av strømbruddet, sier legen.

Han forteller at ikke opplevde den uvanlige oprasjonen som en påkjenning, men at den tok lenger tid enn vanlig.

Ingen til skade

Ingen pasienter tok skade da Buskerud Sentralsykehus var uten strøm i nesten to timer seint i går kveld. Ethvert sykehus største mareritt inntrådte klokka 21.15: Først røk strømforbindelsen. Deretter eksploderte en trafostasjon og satte nødaggregatet ut av spill.

Alt lys forsvant fra sykehuskorridorene, og alle pasienter i det 14 etasjer høye sykehuset ble liggende i mørke. Det oppsto ikke panikk.

Verst så det ut for pasientene som lå i respirator på intensivavdelingen, og de nyfødte i kuvøsene. Brannvesenet var raskt på pletten, og installerte nødaggregater på avdelingene der det var behov for å få igangsatt respiratorer. Selv om respiratorene i en kort periode ikke virket, ble ingen av pasientene alvorlig rammet.

- Det var krise. Det aller verste som kunne skjedd, hadde vært om pasientene i respirator ikke fikk tilførsel av oksygen. Da kunne det endt fatalt, sa sykehusdirektør Marit Lund Hamkoll.

- Hadde ikke brannvesenet, politiet og sivilforsvaret gjort en fantastisk innsats kunne dette gått ille. Nå gikk alt bra, sier sykehusdirektør Marit Lund Hamkoll.

En eldre pasient døde på sykehusets akuttmottak under strømstansen, men sykehuset avviser at dødsfallet skyldes strømbruddet.

Slitne

En halvtime over midnatt satt slitne, men fornøyde mannskaper fra brannvesen og sivilforsvar utenfor sykehusinngangen og betraktet den på ny opplyste bygningen. Store nødstrømaggregater surrer i bakgrunnen.

- Her er alt under kontroll, forteller en av mannskapene.

Pasienter som egentlig skulle fraktes til sykehuset i Drammen som «øyeblikkelig hjelp», ble utover kvelden og natten dirigert til andre sykehus i området. Også denne delen av kriseplanen forløp uten at noen pasienter ble satt i livsfare.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer