USA-eksperter om valgthrilleren:

Marerittscenarioet kan slå til

Presidentvalget ser ut til å bli avgjort i vippestatene Pennsylvania, Michigan og Wisconsin. Og det kan ta dager før et endelig resultat foreligger. USA-eksperter sier det hele kan ende i domstolene.

Publisert
Sist oppdatert

- Dette ser ut til å bli et tradisjonelt valg. Trump ser ut til å beholder sørstatene, og at dette vil avgjøres i vippestatene i Midtvesten, sier forsker Hilmar Mjelde ved Norce Norwegian Research Centre i Bergen til Dagbladet.

Han mener resultatet som avtegner seg en grytidlig onsdag morgen later til å bli som ventet.

- Folk må ha is i magen. Dette vil ta tid. Men det ligger definitivt ikke an til å bli noe Biden-valgskred, sier Mjelde.

Jevne valg

Mjelde sier jevne valg har vært det typiske bildet i USA de siste 20 årene, med unntak av 2008.

- Valgutfallet er en blink i bevegelse. Jeg har sett stoda skifte i flere delstater i løpet av de siste timene, sier han.

Republikansk seierRepublikansk ledelseHelt jevntDemokratisk ledelseDemokratisk seierIngen data/uavklartSist oppdatert: 29.11.2020 11:09Kilde: DDHQ
Ingen data tilgjengelig enda

--

-- valgstemmer

Biden (n%)

n stemmer

Trump (n%)

n stemmer

I øyeblikket er mye av spenningen knyttet til Arizona, som kan endre farge fra rød til blå. Delstaten har stemt republikansk ved alle pre­si­dent­valg siden 1952, med unntak av 1996, da Bill Clinton tok en knapp seier.

Dersom Biden vinner Arizona, vil det i så fall skyldes misnøye med Trumps pandemi-håndtering samt at staten er blitt mer etnisk mangfoldig, sier Mjelde.

Rundt klokka 0530 meldte TV-kanalen Fox News at Biden kommer til vinne Arizona.

Til retten

Arizona er den eneste av «solbeltestatene» som Joe Biden fremdeles har en reell mulighet til å vinne, ifølge USA-ekspert Sofie Høgestøl. Men vil Bidens ledelse holde helt inn?

- Nå er 75 prosent opptalt i Arizona. Han leder med 9 prosentpoeng. Mye av dette er forhåndsstemmer. Hvor knallrøde er de 25 prosentene som er valgdagsstemmer? Det er det store spørsmålet, sa Høgestøl til NRK ved 5-tiden onsdag.

Hvis ikke Biden vinner Arizona, vil alt koke ned til Wisconsin, Michigan og Pennsylvania, framholder hun.

- Og det er et problem for vi vet at Pennsylvania ikke kommer til å ha et valgresultat klart i dag. Der vil de telle forhåndsstemmer i tre dager til. Da tror jeg det går mot jurister og søksmål, sier Høgestøl.

Hilmar Mjelde istemmer:

- Dette har ikke blitt den festaftenen målingene tydet på for Biden. Vi har fått det dramaet vi fryktet. Nå vil det bli fintelling. Dette racet kan fort ende i en rettssal, sier Mjelde til Dagbladet.

Marerittscenario

Dersom analysene til ekspertene skulle slå til, ligger forholdene til rette for det som i dagene før valget er blitt beskrevet som et marerittscenario. Dette handler om at USAs president Donald Trump kommer til å utrope seg selv til vinner, trass i at alle stemmer ikke er opptalt og valget ikke er avgjort.

Rekordmange velgere har forhåndsstemt, noe som kan forårsake det amerikanske medier beskriver som en «red mirage», en rød illusjon eller luftspeiling.

- Trump kan ta ledelsen på valgkvelden. Så tar Biden ham igjen når poststemmene kommer inn. Vi kan ha én president på valgkvelden, og en annen president seinere i uka, sa USA-ekspert Hilmar Mjelde til Dagbladet i forrige uke.

Det var imidlertid Joe Biden som klokka 6.30 var den første til å innta scenen, tale til folket og hevde at demokratene ligger godt an i løypa til å vinne valget.

- Det er en beskjed ut til alle om at det nå blir fintelling ned til siste stemme, sier Mjelde.

ALT OM USAVALGET

Gå til oversikten

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer