DØD: Margaret Thatcher, her fotografert i 1979, er død. Foto: AFP / NTB scanpix
DØD: Margaret Thatcher, her fotografert i 1979, er død. Foto: AFP / NTB scanpixVis mer

Margaret Thatcher er død

Døde etter slag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den tidligere britiske statsministeren Margaret Thatcher er død etter et slag, melder en rekke britiske medier.

- Det er med stor sorg at Mark og Carol Thatcher kunngjør at deres mor baronesse Thatcher døde fredfullt etter et slag i morges, sier talspersonen Lord Tim Bell i en pressemelding.

Hun var den lengstsittende statsminister i Storbritannia i det 20. århundre (1979 til 1990). Hun var også den første, og til nå siste, kvinnelige statsministeren.

Statsminister David Camerons kontor uttaler via Twitter at de mottok dødsbudskapet med sorg.

- Vi har mistet en stor leder, en stor statsminister og en stor brite, skriver Cameron.

Dronning Elizabeth II er også i sorg.

- Det var trist for dronningen å høre om baronesse Thatchers bortgang. Hennes majestet vil sende en privat melding i sympati for familien, heter det i en uttalelse fra Buckingham Palace, melder nyhetsbyrået AFP.

Ifølge BBC-journalist James Landale tilbrakte Thatcher mye av den siste tida på Ritz Hotel i London fordi det var enklere å pleie henne der.

Thatcher fikk tilnavnet «jernkvinnen» for sin kompromissløse lederstil. Blant annet lå hun i krig med britiske fagforeninger igjennom 80-tallet. Thatcher deregulerte deler av offentlig sektor, privatiserte statseide selskaper og reduserte fagforeningenes makt.

Storbritannia slet med høy arbeidsledighet og nedgangstider de første årene etter at hun inntok Downing Street, men krigen mot Argentina over Falklandsøyene i 1982, skaffet henne patriotiske poeng på hjemmebane. Hun ble gjenvalgt i 1983, og igjen i 1987.

Thatcher har hatt stor innflytelse på britisk politikk, og på konservative partier verden over. Hennes politiske arv har fått navnet «Thatcherismen». De viktigste elementene i Thatcherismen er frie markeder, kutt i offentlige kostnader, privatisering og nasjonalisme.

Dagbladet kommer med mer