Margit (103) får ikke plass på sykehjem

- Sykehusene tar plassene, hele Norge må være forberedt, forklarer kommunalsjefen.

- GLAD FOR Å GREIE SEG SELV: Margit Helene Tangen på 102-årsdagen i fjor. Nå har ikke hjemkommunen plass på sykehjem. Foto: Privat.
- GLAD FOR Å GREIE SEG SELV: Margit Helene Tangen på 102-årsdagen i fjor. Nå har ikke hjemkommunen plass på sykehjem. Foto: Privat. Vis mer
Publisert

Hvem er kvalifisert til seng og omsorg på sykehjem i Marker når det ikke er plass til kommunens eldste innbygger Margit Helene Tangen (103)?

Svar: Sykehuspasienter som det ikke er plass til på Sykehuset Østfold Kalnes i Sarpsborg.

Det var begrunnelsen familien fikk da Markers aller eldste av 3 600 innbyggere måtte ut av Marker Bo- og Servicesenter Sykehjem i Ørje 7. september etter 12 dager med alvorlig helsetilstand på grunn av saltinnholdet i blodet.

Da hadde Margit Helene, som fylte 103 år sist søndag, og familien allerede fått nei på søknad om opphold i forkant av akuttinnleggelsen.

Begrunnelse: Det er fullt både på kommunens eget servicesenter og på helsehuset i Askim i nabokommunen Indre Østfold.

Institusjoner som bo- og servicesenter og helsehus er det samme som den eldre generasjon oftest kaller sykehjem.

Nå har 103-åringen igjen fått et midlertidig opphold på Marker Bo- og servicesenter etter noen utrygge og opprivende dager aleine i egen leilighet.

Det hjelper ikke å vente en time på aldri så flinke hjemmehjelper fra kommunen når du må ha fysisk støtte for å komme på do.

Smaalenenes Avis, som har fulgt den vanligvis spreke seniorinnbyggeren i grensekommunen mot Sverige, skriver at det var kommunelegens vurdering som ga et nytt opphold på den kommunale institusjonen.

- Til overs i verden

Så lenge det varer.

- Føler du at du er blitt uverdig behandlet, spør lokalavisa 103-åringen på telefon.

- Ja, samtidig forstår jeg at de som er enda sykere enn meg, må få plass. Jeg kunne jo ikke nekte dem det. Men jeg føler nok at jeg er litt til overs i verden. For jeg klarer meg ikke hjemme, svarer Margit Helene Tangen - Margit i det daglige.

Dagbladet har vært i kontakt med sønnen Knut Tangen (63), som bor i Moss og svigerdatter Randi Tangen (70) i Ørje, rett i nærheten av svigermor.

IKKE PLASS TIL 103-ÅRING: Marker Bo- og Servicesenter Sykehjem er fullt. Sykehuset på Kalnes tar mange av plassene. Foto: Marker kommune.
IKKE PLASS TIL 103-ÅRING: Marker Bo- og Servicesenter Sykehjem er fullt. Sykehuset på Kalnes tar mange av plassene. Foto: Marker kommune. Vis mer

Begge bruker ordet «uverdig» om måten familiens eldste er behandlet på da hun fikk et helseproblem.

Men legger raskt til, uavhengig av hverandre:

- Hvordan skal det gå?

- Vi har ikke det minste negativt å si om helsepersonell som jobber her, snarere tvert i mot. Og vi bærer heller ikke noe nag til forklaringen fra ledelsen om hvorfor det ikke er plass. Men det er noe lenger opp i systemet vi virkelig lurer på - hvordan skal det gå med eldreomsorgen videre?

Margits sønn Knut kommenterer for egen del, i all hovedsak for alvor, med en beskjeden undertone av selvironi:

- Helsevesenet sliter allerede. Vi har grunn til å være bekymret. Er det som russisk rulett å bli gammel her i landet?

Og legger til om sin 103 år gamle mor:

- Hun har vært frisk og sterk det meste av sitt liv, har greid å bo aleine helt til i sommer. Hun tilhører generasjonen som vil være minst mulig til bry for andre. Hun har vært klar i hodet som en ungdom. Inntil sykdommen kom, ringte hun meg titt og ofte med oppdateringer av nyheter jeg ikke hadde fått med meg.

Et annet plusspoeng som sønn og svigerdatter ikke sier noe om:

103-åringen har hele familien rundt seg innen en times kjørevei. Og de stiller opp.

Selv var han yrkessjåfør til han fikk hjerneslag i sommer.

GRENSE MOT SVERIGE: Grenseovergangen i Ørje er et kjent landemerke i Marker for folk på gjennomfart. Foto: Nina Hansen / Dagbladet.
GRENSE MOT SVERIGE: Grenseovergangen i Ørje er et kjent landemerke i Marker for folk på gjennomfart. Foto: Nina Hansen / Dagbladet. Vis mer

Takknemlig for å greie seg selv

Da Margit fylte 100 år fikk hun besøk av daværende ordfører Kjersti Nythe Nilsen (Ap).

Da delte hun sin oppskrift på å runde tresifret tall: Arbeid og gudstro.

Hun jobbet i butikker, drev gartneri sammen med mannen og blomsterbutikk.

- Jeg er så takknemlig for at jeg kan greie meg selv, stå opp, gå i dusjen og lage mat, sa hun på 100-årsdagen til Smaalenene.

92 er 103

Ifølge den ferskeste opptellingen til Statistisk Sentralbyrå. pr. februar 2022, er det 92 innbyggere i Norge som er 103 år gamle - 77 kvinner og 15 menn.

1 309 nordmenn er 100 år eller eldre. Heller ikke her er det tvil om det sterke kjønn: 1 080 kvinner og 229 menn.

- Hele Norge må være forberedt

Hvorfor er Markers servicesenter/sykehjem så hardt belastet at det ikke er plass til kommunens egen sykdomsrammede 103-åring?

Kommunens virksomhetsleder for pleie og omsorg, Morten Aalborg, har stor forståelse for familiens frustrasjon.

- Dessverre er Marker, i likhet med mange andre kommuner, i en presset situasjon hvor sykehusene sender hjem svært syke pasienter. Da må vi prioritere de aller sykeste. Dette er en situasjon som hele Norge må være forberedt på i tiden framover, beklager han overfor Smaalenenes Avis.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer