Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Margit Sandemo: - Velger aldri bort leserne mine

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

MOLDE (NTB/ Kjell Herskedal): - Jeg bytter aldri bort leserne mine mot noen få «smaksdommere», sier Margit Sandemo. Dette var hennes klare beskjed da hun gjorde sitt inntog på Bjørnsonfestivalen i Molde i dag. Noen vil kalle henne kiosklitteraturens dronning. For de fleste er hun en høyt skattet forfatter. Bjørnsons barnebarn På den internasjonale litteraturfestivalen i Molde har hun selskap med blant andre Yasar Kemal og Wole Soyinka. Sandemos bøker er solgt i 30 millioner eksemplarer i flere land, og er en av de mest leste forfatterne i Norden. Dessuten er hun Bjørnstjerne Bjørnsons barnebarn, etter at den store dikteren på et av sine eventyr ga livet til faren hennes, Anders Underdal. Hun er akseptert som Bjørnsons etterkommer av slekten, blant andre av Bjørnsons oldebarn Marit Bjørnson Barkbu. De to møttes i dag på Bjørnsonfestivalen i Molde, og var samtalepartnere i et møte med Margit Sandemos lesere i et fullsatt kulturhus i Molde. «Månedslønn» Margit Sandemo har mange trekk som minner om Bjørnson, ikke minst de store øyenbrynene som hun selv sier at hun må klippe med jevne mellomrom. Den litt krumme nesen, talegavene og nøysomheten. For med 30 millioner solgte bøker burde hun være en veldig rik dame med dyre klær og fine vaner. Men 73-åringen forteller at hun får en sum hver måned av forretningsføreren, såpass at hun klarer seg. Hun liker godt å reise og ta med seg slekt og venner. Det bruker hun noen kroner på. Seks bøker i år Bare i løpet av dette året kommer det seks bøker signert Margit Sandemo, blant annet bok nummer 10 i «Sagnet om lysets rike», som hun holder på med akkurat nå. Om hun er en kommersiell forfatter som skriver så blekket spruter, selv i en alder da de fleste av oss forlengst er blitt pensjonister? - Jeg vet veldig godt hva som må med i en god underholdningsroman. Men det er ikke det som styrer meg. Først og fremst har jeg det veldig morsomt når jeg skriver, sier Margit Sandemo.

SLEKT MØTES: Margit Sandemo, barnebarn av Bjørnstjerne Bjørnson, møtte Marit Bjørnson Barkbu (t.v.), oldebarn av samme, på Bjørnson-festivalen i Molde i dag.