Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Margit Sandemo (94) er død - var i gang med ny bok

Solgte over 37 millioner bøker.

DET SISTE BILDET: Margit Sandemo var i storform da forlaget besøkte henne hjemme i Skåne for et par uker siden. Dette bildet er tatt 14. august. Foto: Anja Økland, Bladkompaniet.
DET SISTE BILDET: Margit Sandemo var i storform da forlaget besøkte henne hjemme i Skåne for et par uker siden. Dette bildet er tatt 14. august. Foto: Anja Økland, Bladkompaniet. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Forfatteren Margit Sandemo er død, 94 år gammel.

Hun sovnet stille inn i sitt hjem i Skåne i Sverige natt til lørdag, opplyser familien.

Margit Sandemo er en av tidenes mestselgende norske forfattere med over 37 millioner solgte bøker fordelt på om lag 200 titler.

«Sagaen om isfolket» (1982 - 1989) er den aller mest kjente av hennes serier, og den mest solgte serien av en norsk forfatter noen gang.

- Margit Sandmo var i storform da forlaget besøkte henne hjemme i Skåne midt i august. TV-serien «Game of Thrones» var hennes store lidenskap nå. Biografien om hennes liv - «Eventyrdronningen» skrevet av journalist Sølvi Wærhaug - var før dødsfallet tilfeldigvis klar for utgivelse om to uker.

Holdt på med ny bok

- Margit holdt på med en ny enkeltstående bok. Foreløpig er det ikke helt klart hvor langt hun hadde kommet og om det blir noen utgivelse av hennes siste historie, sier salgs- og markedssjef Astrid Sømoen i forlaget Bladkompaniet til Dagbladet.

Hun ble født på Østre Toten, vokste opp i Sverige og levde mye av sitt forfatterliv i Norge før hun flyttet tilbake til Sverige.

- Etter Margits ønske blir det ingen bisettelse, det blir isteden en askespredning-seremoni ved hytta i Grunke i Valdres. På samme sted som det var askespredning for hennes kjære mann Asbjørn for 19 år siden. Margit etterlater seg to sønner, syv barnebarn og ti oldebarn, skriver familien.

- Hun trollbandt oss alle

Margit Sandemos forlegger Bladkompaniet har formidlet disse minneordene via forfatterens familie:

« Vi kommer til å savne Margit veldig, hun var et vakkert menneske og en stor inspirasjonskilde for oss alle. Hennes kreativitet, muntre humør og store livslyst skinte gjennom bøkene hennes – noe som også leserne merket. Hun trollbandt oss alle. Vi på Bladkompaniet er evig takknemlige for at hun delte sine fantastiske bøker med oss og tusenvis av lesere over hele verden. Hun har gått ut av tiden, men Margits bøkene vil alltid være i våre hjerter.»

Skrev helt til sin død

Forlagssjef Arne Vigmostad i Bladkompaniet utfyller minneordene seinere lørdag kveld:

«Med Sagaen om Isfolket regnes Margit Sandemo som romanserienes mor. Hun begynte å skrive fortellinger for ukeblader på begynnelsen av 1960-tallet, og har siden den første boken i Sagaen om Isfolket kom ut i 1982, utgitt nesten 200 titler på Bladkompaniet.

Hennes fortellerglede har resultert i mer enn 37 millioner solgte bøker, og hun har hatt en enestående posisjon som forfatter.

I forbindelse med sin 90-årsdag ble Margit i 2014 hedret med Kongens Fortjenstmedalje i gull for sin innsats som forfatter og sitt bidrag til leseglede. Margit fortsatte å skrive helt til sin død».

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!